Objectief Nederland op Landschapstriënnale

Het college van Rijksadviseurs houdt op 5 september een bijeenkomst op de Landschapstriennale over ‘Objectief Nederland, een fotografische stand van zaken van het Nederlandse landschap in 1974 en 2017.’ Belangstellenden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn tijdens deze bijeenkomst op 5 september.

Objectief Nederland

Reinjan Mulder wilde in 1974 een objectief beeld van Nederland maken. Hij legde een raster over de kaart van Nederland en bepaalde 52 willekeurige, maar exacte locaties. Hij reisde naar al deze plekken en maakte daar telkens één foto in iedere windrichting. Deze foto’s werden in 2016 in het Rijksmuseum in Amsterdam tentoongesteld. Daar werden ze gezien door landschapsarchitect èn op dat moment kersverse Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman.

Berno Strootman vroeg zich vervolgens af wat er in de afgelopen 40 jaar met het landschap is gebeurd. Om daar achter te komen, gaf hij de pas afgestudeerde fotografe Cleo Wächter de opdracht om het project van Reinjan Mulder zo exact mogelijk te herhalen. Het resultaat hiervan is samen met de oorspronkelijke foto’s uit 1974 te zien op de Landschapstriënnale in Nieuw Vennep.

Objectief Nederland

Bijeenkomst

Belangstellenden zijn van harte welkom  om op 5 september aanwezig te zijn bij een  bijeenkomst naar aanleiding van deze tentoonstelling.  Hierin  wordt uitleg gegeven over het project Objectief Nederland en gaan we in op de rol van fotografie in de monitoring van het landschap.

Programma

  • 09:30 - 10:00      Inloop
  • 10:00 - 10:20      Welkom en inleiding door Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman.
  • 10:20 - 10:40      Fotograaf en kunstenaar Reinjan Mulder en fotograaf Cleo Wächter over objectief fotograferen.
  • 10:40 - 11:10      Bekijken van Objectief Nederland 1974 en 2017.
  • 11:10 - 11:30      Maartje van den Heuvel, Conservator Fotografie van de Universiteitsbibliotheek Leiden  over de invloed van  schilderkunst op  landschapsfotografie.
  • 11:30 - 11:50      Henk Baas, Hoofd landschap bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over de rol van fotografie bij  Landschapsmonitoring.
  • 11:50 - 12:10      Schrijver en filmer Peter Delpeut over herfotografie en het werk  van fotograaf Mark Klett
  • 12:10 - 12:40      Ruimte voor vragen en discussie.

Locatie en aanmelden

De toegang is vrij, maar u wordt verzocht zich aan te melden via de website van de Landschapstriënnale. De bijeenkomst wordt gehouden van 10.00 uur tot 13.00 uur in Boerderij de Kleine Vennep. Dit is de hoofdlocatie van de Landschapstriënnale 2017 en bevindt zich aan de Hoofdweg 1041 in  Nieuw Vennep. Op de website van de landschapstriënnale vindt u meer informatie over de bereikbaarheid van de  locatie.

Landschaptriënnale

De Landschapstriënnale is een driejaarlijkse manifestatie om het landschap te vieren. Maar ook om het bewustzijn van de waarde, betrokkenheid en samenwerking bij beheer en ontwikkeling te versterken, van het publiek én professionals. De Landschapstriënnale 2017 vindt plaats in de hele maand september in PARK21 in Nieuw Vennep en draagt het thema ‘Het Volgende Landschap’.

Het College van Rijksadviseurs organiseert twee bijeenkomsten op de Landschapstriënnale.  Op 5 september wordt de bijeenkomst ‘Objectief Nederland, een fotografische stand van zaken van het Nederlandse landschap in 1974 en 2017’ gehouden. Op 26 september is ‘Bodemdaling’ het onderwerp van gesprek.