Rijksbouwmeester onderdeel van Embassy of Urban Transformation

Het Atelier Rijksbouwmeester maakt van 21 tot 29 oktober onderdeel uit van de ‘Embassy of Urban Transformation’ in het Temporary Art Centre in Eindhoven. Dit is een van de acht creatieve ambassades van het World Design Event. Het evenement is een internationaal platform voor toekomstmakers, dat eens in de vier jaar tijdens de Dutch Design Week wordt georganiseerd. Het Atelier Rijksbouwmeester organiseert deze week diverse bijeenkomsten en tentoonstellingen.

Dutch Design Week

Prijsvraag WHO CARES

WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg is een initiatief van Rijksbouwmeester Floris Alkemade. De tentoonstelling van WHO CARES is voor het eerst te bezichtigen in de ambassade. Bezoekers kunnen een overzicht zien van de twintig winnaars van de eerste ronde van de prijsvraag. Na de Dutch Design Week zal de tentoonstelling op reis gaan door het land. Ook vindt tijdens de Dutch Design Week de prijsuitreiking van WHO CARES plaats. Op donderdagmiddag 26 oktober worden de winnaars bekend gemaakt in het Seats2meet op Strijp-S.  Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via de website van Who Cares. Tot slot zullen de gemeenten die betrokken zijn bij WHO CARES - Groningen, Sittard-Geleen, Rotterdam en Almere - een sessie organiseren in de tentoonstellingsruimte. Houd voor informatie hierover het programma in de gaten.

Who Cares eerste ronde

Een indruk van de inzendingen van de eerste ronde van Who Cares

Rijk aan Ontwerpkracht

Ook is de tentoonstelling ‘Rijk aan Ontwerpkracht’ te zien. Deze tentoonstelling, samengesteld door het Atelier Rijksbouwmeester, laat een groot aantal plannen zien die zijn voortgekomen uit 25 jaar stimuleringsbeleid en opdrachtgeverschap van het Rijk. Daarnaast besteedt deze tentoonstelling aandacht aan jong talent, internationalisering en ontwikkelingen in het architectuuronderwijs.

Look Ahead

Daar waar de tentoonstelling ’Rijk aan Ontwerpkracht' vooral terugblikt, wordt er op dinsdagavond 24 oktober tijdens de bijeenkomst ‘Look Ahead - Urgencies in architecture here and now’, vooruitgekeken door Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Sergio Figueiredo en Bernard Colenbrander (TU Eindhoven). Hoe ziet de toekomstige ontwerppraktijk eruit en welke rol kan de Rijksbouwmeester daarbij spelen?

Nederland wordt anders

Nederland wordt anders

Het platform ‘Nederland wordt anders’ organiseert op dinsdagmiddag 24 oktober interviews over de rol van ontwerpers bij het zoeken naar oplossing van de huidige sociale problemen. Floris ontvangt hier gasten om te praten over vragen als: Welke dringende uitdagingen in onze samenleving kunnen de hulp van ontwerpers gebruiken? Hoe kunnen architecten en stedelijke ontwerpers bijdragen aan vragen over gezondheid, de energieovergang of voedselproductie?

Embassy of Urban Transformation

De ‘Embassy of Urban Transformation’ is een unieke samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Atelier Rijksbouwmeester en het Temporary Art Centre Eindhoven. Tijdens deze week worden er in deze ambassade diverse activiteiten gehouden en zijn er verschillende tentoonstellingen te zien.  Hier kunt u het volledige programma van de ambassade bekijken.

Het Temporary Art Centre, waar de Embassy of Urban Transformation tijdens de Dutch Design week is gehuisvest, bevindt zich aan de Vonderweg 1 in Eindhoven. Het TAC ligt in het centrum van Eindhoven op zeven minuten lopen van het centraal station. Openingstijden buiten de activiteiten om zijn van 11.00 – 19.00 uur. Parkeergelegenheid is aanwezig.