Eerste stippen aan de horizon

HERE COMES THE SUN, een opgewekte en aanstekelijke melodie die lang blijft hangen, en nu ook de titel van het nieuwe platform van Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Floris Alkemade

Op deze plek verzamelen wij projecten, essays, studies en zo meer om de ruimtelijke vernieuwing in de ruimste zin van het woord in kaart te brengen, te inspireren, verbanden te leggen en van en met elkaar te leren. Langzaam worden nu de eerste contouren zichtbaar, de eerste bijdragen zijn op 24 april met een druk op de knop als stippen aan de horizon zijn verschenen. Daarbij heeft de rijksbouwmeester ook een bijzondere grafische tool onthuld, waarmee iedereen nu zijn eigen interesses kan uitfilteren, nieuwe verbanden kan leggen en andere wegen kan inslaan.

Doe jij mee?

De crisis mag dan - voorlopig - voorbij zijn, maar juist nu er grote maatschappelijke vraagstukken op ons af komen moeten we ervoor zorgen niet terug te vallen in oude patronen. Het belang van innovatieve ideeën en ontwerpen is nu zelfs belangrijker dan ooit. HERE COMES THE SUN is een ‘work in progress’. Heb jij ook een inzending die past binnen de thema’s landelijk gebied, nieuwe woonvormen, energie en klimaat, stad en mobiliteit, herbestemming of zorgzame buurten? Aanmelden kan via het inschrijfformulier. 

Eerste bijeenkomst op 13 juni

Uiteraard blijven we jullie daarnaast ook nog graag ‘live’ zien. Op woensdag 13 juni staat op de IABR de eerste bijeenkomst van HERE COMES THE SUN gepland. Deze staat helemaal in het kader van - hoe kan het ook anders -  zon. Studenten van het NUON Solar team komen vertellen over hun succesvolle raceteams en Robin Berg van LomboXnet/We Drive Solar over Lombok. In tien jaar tijd groeide deze achterstandswijk uit naar een voorloper op het gebied van zonne-energie, qua gebruik en opslag. Maar de zon werpt ook schaduwen op. Welke - visuele - impact heeft het toenemende aantal zonne-akkers op ons landschap en wat denken boeren en landeigenaren hiervan? Melkveehouder Hans van Beuzekom belicht de keerzijde en deelt zijn ervaringen met de zogenaamde zonnecowboys

De bijeenkomst vindt plaats op de IABR in Rotterdam, begint om 18.00 uur en duurt tot ongeveer 19.30 uur. Aansluitend heffen wij graag samen het glas op dit nieuwe platform en bieden we alle gasten daarbij graag een lichte maaltijd aan. Save the date, woensdag 13 juni, HERE COMES THE SUN! Meer informatie over aanmelden volgt.