Lemniskade Projecten wint Gouden Piramide 2018

Lemniskade Projecten heeft op 27 september de Gouden Piramide gewonnen, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap,  voor het woon-werkgebouw Patch22 in Amsterdam-Noord. De twee partners van Lemniskade,  architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren, ontvingen de prijs uit handen van Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De winnaar ontvangt naast de trofee een geldbedrag van 75.000 euro.

GP 5

Over het project

Met Patch22 bewijzen Frantzen en Oussoren dat een hogere graad van duurzaamheid mogelijk is dan traditionele marktpartijen vaak veronderstellen. Het gebouw is niet alleen duurzaam in zijn materiaalgebruik en installaties, het is ook optimaal flexibel. Woningen kunnen zonder aanpassingen aan het casco worden samengevoegd of gesplitst, of omgebouwd naar bedrijfsruimten. Volgende bewoners kunnen een appartement geheel opnieuw indelen, bijvoorbeeld door de entree, de keuken en het sanitair te verplaatsen. Patch22 is het eerste project van Lemniskade.

Het jury-oordeel

De jury is onder de indruk van de inventiviteit en het geduld waarmee Frantzen en Oussoren afrekenden met alle belemmeringen die ze ondervonden bij de realisatie van hun ideaal – technisch, juridisch en financieel. De opdrachtgevers bleven trouw aan hun ideeën en wisten ze tot het uiterste door te voeren. Dat was mede mogelijk doordat Frantzen de rollen van risicodragend ontwikkelaar en architect combineerde. Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade: “Het project van Lemniskade geeft kracht en geeft energie. Het geeft hoop voor de toekomst. Zeker nu de bouw zich weer opmaakt voor hoge productiecijfers, is aandacht voor deze bevlogen en vasthoudende invulling van het opdrachtgeverschap hard nodig.”

Publicatie en documentaire

De beste inzendingen van de Gouden Piramide 2018 worden uitvoerig beschreven in het 160 pagina’s tellende boek ‘Stofgoud’, kosteloos te verkrijgen via de website van de Gouden Piramide. Hier kunt u ook een documentaire over de vijf genomineerde opdrachtgevers vinden. Behalve Lemniskade Projecten waren dat de familie Schutte, WVO Zorg, de Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten en de combinatie van de gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling.

Over de Gouden Piramide

De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Meedingen kan met elk uitgevoerd of bijna uitgevoerd project waaraan een architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk ontwerp ten grondslag ligt. Dat kan een enkel bouwwerk of een openbare ruimte zijn, maar ook een compleet stadsdistrict of natuurgebied. Het kan om een nieuwe ontwikkeling gaan, maar ook om herbestemming, renovatie of tijdelijk gebruik. Het gaat om de durf en ambitie achter het project. Om de vernieuwing die is gezocht, en de manier waarop.

Alle opdrachtgevers kunnen voor de prijs in aanmerking komen. Particulieren, instellingen, bedrijven, corporaties, overheden, ontwikkelingscombinaties, enzovoort. Alleen de rijksoverheid is van deelname uitgesloten.