Floris Alkemade uitgeroepen tot Architect van het Jaar

Rijksbouwmeester Floris Alkemade is tijdens een feestelijke prijsuitreiking van de Architectenweb Awards in Broeinest Amsterdam uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2018.

Floris Alkemade

De ruimtelijk ontwerpers in Nederland konden de afgelopen weken hun stem uitbrengen op een van de vijf genomineerden voor de Architect van het Jaar-prijs: Winy Maas, KAAN Architecten, Adriaan Geuze, HappelCornelisseVerhoeven en Floris Alkemade. In een periode van een maand brachten honderden ontwerpers hun stem uit.

Zichtbaarheid

De jury heeft grote waardering voor de zichtbaarheid van Alkemade. Overal levert hij bijdragen: in de geschreven media, op de radio, op bijeenkomsten. Maar de jury vindt het vooral knap hoe Alkemade in korte tijd zoveel voor elkaar heeft gekregen en dat hij niet alleen belangrijke thema’s, zoals de opvang van vluchtelingen en de toekomst van het platteland, heeft geagendeerd, maar door grote groepen architecten hierop te zetten hier ook een multitude aan visies aan heeft weten te koppelen, waarvan een deel in wat voor vorm dan ook hopelijk ook realiteit wordt.

Bokaal en cheque

Uit handen van architect en jurylid Uri Gilad kreeg Floris Alkemade een bokaal, ontworpen door Tjep. Ook kreeg Floris Alkemade een cheque ter waarde van 5.000 euro uitgereikt door Hans Jacobs, algemeen directeur van Kawneer Nederland. Bij het in ontvangst nemen van de cheque liet Floris Alkemade weten dat het geldbedrag wordt besteed aan twee projecten, die hem als Rijksbouwmeester erg hebben geraakt: het hospice Xenia in Leiden en het Holocoust Namenmonument in Amsterdam.