Uitnodiging debatavond: de kunst van het samenleven

Het Atelier Rijksbouwmeester en de Akademie van Kunsten organiseren op 17 juni een debatavond  over de gedeelde ruimte, de kunst van het samenleven. Tijdens deze avond gaan we in gesprek over hoe - in deze tijd van technologische en maatschappelijke veranderingen – het belang van fysieke ontmoetingsplekken steeds groter wordt. Met bijdragen van o.a. Gijs Scholten van Aschat en Floris Alkemade. Belangstellenden zijn van harte welkom in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

De kunst van het samenleven

De publieke ruimte verandert snel van karakter. Prachtig geconserveerde historische binnensteden staan onder druk van een groeiende stroom toerisme waardoor het geëtaleerde beeld van de stad steeds vaker domineert over het functioneren ervan. We kopen onze spullen massaal online, waardoor in veel binnensteden voorheen drukke winkelstraten nu kampen met leegstand. Stations, eens de ontmoetingsplaatsen bij uitstek, zijn uitgerust met poortjes en camera’s gericht op uitsluiten. Het plein was ooit de plek om elkaar te ontmoeten en bij te praten, nu hebben we contact met honderd ‘best friends’ via online netwerken. De virtuele wereld bloeit, het fysieke publieke domein erodeert.

Ontwerpkracht is aan zet

Juist daarom heeft onze maatschappij meer dan ooit belang bij gemeenschappelijke fysieke ontmoetingsplekken die onderlinge betrokkenheid stimuleren. Daarin ligt een prachtige ontwerpopgave. De komende jaren zijn er volop kansen en aanleidingen om de publieke, gedeelde ruimte aan te passen aan radicaal veranderende maatschappelijke en technologische omstandigheden. Dit vraagt om beter observeren en doorgronden van die veranderingen en ook om nieuwe vormen van samenwerking en elan. Er is veel te winnen. Ontwerpkracht is aan zet, de verbeelding aan de macht.

Programma

De avond wordt naast debat ook gevuld met bijdragen van o.a. Gijs Scholten van Aschat, voorzitter Akademie van Kunsten, Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Jim van Os, Hoogleraar Psychologie UMC Utrecht. Beeldend Kunstenaar Eva Pel maakt speciaal voor deze avond een film over de openbare ruimte. Ook wordt tijdens deze avond het eerste exemplaar van de publicatie van de Akademie van Kunsten Gedeelde ruimte overhandigd aan Floris Alkemade. Aan deze publicatie werkten mee: Bik Van der Pol, Adriaan Geuze, Arnon Grunberg, Francine Houben, Hans van Houwelingen, Wendelien van Oldenborgh en RAAAF.

Aanmelden

Belangstellenden zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze debatavond op maandag 17 juni.
U kunt zich hier aanmelden.