Voormalig Rijksadviseur Wim Eggenkamp beloond voor jarenlange inzet

De restauratie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is beloond met de Europa Nostra Award. De EU heeft de prijs ingesteld voor het behoud van cultureel erfgoed. In het juryrapport wordt de werkwijze van het restauratieteam in Haarlem geprezen en waardering uitgesproken voor de aanpak van de tussen 1895 en 1930 gebouwde KoepelKathedraal. Wim Eggenkamp, die tussen 2008-2012 actief was als Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed, is als opdrachtgever de drijvende kracht achter de restauratie.

 

KoepelKathedraal, Haarlem
Beeld: Parish of the Saint Bavo Cathedral, 2018

Europa Nostra Awards

De in 1978 door de EU ingestelde Europa Nostra Awards zijn bedoeld voor grotere restauratieprojecten op basis van ‘outstanding heritage conservation’. De restauratie van de KoepelKathedraal (het op één na grootste kerkgebouw van Nederland) begon in 2001 en is door Van Hoogevest Architecten in fasen uitgevoerd. De financiering kwam voor rekening van het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlem. Ook het bisdom Haarlem, de parochie, diverse fondsen en veel particulieren leverden een financiële bijdrage.

Het College van Rijksadviseurs feliciteert Wim Eggenkamp met de buitengewone prestatie om de Sint Bavo niet alleen in stand te houden, maar ook voor het toevoegen van nieuwe kunstuitingen. Ook de Europa Nostra-jury is erg positief over de kunsttoepassingen waaronder de nieuwe glas-in-lood ramen door Jan Dibbets en Marc Mulders en de mozaïeken van Gijs Frieling.