Essay Floris Alkemade: de toekomst van Nederland

Vandaag is verschenen ‘De Toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen’,  een essay geschreven door Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Essay in doos

Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Als rijksbouwmeester is Floris Alkemade direct betrokken bij studies die zich richten op de toekomst van Nederland. In dit boek beschouwt hij in het licht van de grote vragen die op ons afkomen het belang en de aard van de achterliggende culturele thema's.

Nederland neemt ten opzichte van de globale vragen een unieke positie in, waarbij de noodzaak om te veranderen in essentie een sociaal-maatschappelijke vraag is. Floris Alkemade betoogt dat onze hedendaagse welvaart zo'n onvoorstelbare vlucht heeft genomen dat iedere verandering allereerst als een bedreiging wordt ervaren. Juist nu het vermogen om van richting te veranderen aangesproken moeten worden.

De krachtigste motor voor verandering is het oproepen van verlangen naar verandering. Verbeeldingskracht is daarbij essentieel. Niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld.

De Balie Live

Programmamaker Tim Wagemakers spreekt op op donderdag 23 april vanuit een lege De Balie zonder publiek met Floris Alkemade en Floor Milikowski over De Toekomst van Nederland. Aanleiding voor het gesprek zijn de publicaties ‘De Toekomst van Nederland – De kunst van richting te veranderen’ van Floris Alkemade en ‘Een klein land me verre uithoeken’ van Floor Milikowski, journalist en sociaal geograaf dat op 25 augustus verschijnt. Het gesprek wordt uitgezonden op 23 april om 19.00 uur via de website van De Balie

‘De Toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen’ is een uitgave van Uitgeverij THOTH in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester. Het is verkrijgbaar in de boekhandel.