Francesco Veenstra nieuwe Rijksbouwmeester

Francesco Veenstra is vanaf vandaag Rijksbouwmeester. De Ministerraad heeft in november 2020 ingestemd met deze voordracht. Hij volgt Floris Alkemade op, die deze functie zes jaar heeft vervuld. Veenstra blijft verbonden aan architectenbureau Vakwerk.

Francesco Veenstra

Francesco Veenstra (1973) is sinds 2017 partner bij Vakwerk architecten in Delft. Daarvoor werkte hij bij Mecanoo, waar hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar was. In deze periode heeft hij aan veel maatschappelijke opdrachten gewerkt zoals de Library of Birmingham, Stadskantoor en stationshal Delft, Kaap Skil op Texel en cultuurcomplex Home in Manchester. Francesco Veenstra heeft veel ervaring in projecten voor culturele organisaties, hoger onderwijs, commercieel vastgoed en infrastructuur. Francesco is opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Tot juli van dit jaar was hij voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

“Het is een enorme eer om in deze eeuwenoude traditie van Bouwmeesters te stappen. Ik ga vol energie aan de slag met de projecten van het Atelier en de vastgoedportefeuille van de Rijksvastgoedbedrijf. Daarnaast kijk ik uit naar de samenwerking met Rijksadviseurs Wouter Veldhuis en Jannemarie de Jonge: als College van Rijksadviseurs adviseren we over de grote ruimtelijke vraagstukken die voor ons liggen. En dat is nogal wat!” aldus Veenstra. 

Als Rijksbouwmeester is Francesco Veenstra lid en voorzitter van het College van Rijkadviseurs. Samen met de Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis adviseert hij het Rijk over ruimtelijke kwaliteit.