ENCI-terrein Maastricht : uitzonderlijk cultuurhistorisch belang

De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) te Maastricht is de enige volledige cementfabriek van Nederland. Dit indrukwekkende fabriekscomplex met mergelgroeve ligt pal tegen de Sint-Pietersberg aan, op steenworp afstand van het centrum van Maastricht. De mergelwinning en cementproductie zijn hier recent gestopt. Omdat een deel van het complex sloop boven het hoofd hangt, vroeg de toenmalige Minister van Cultuur, mevrouw van Engelshoven, het College van Rijksadviseurs (CRa) om advies.

ENCI Maastricht

Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Limburg en de gemeente Maastricht gaf het CRa Crimson Historians and Urbanists een opdracht tot onderzoek.  

Hun gebiedsgerichte cultuurhistorische verkenning biedt op basis van historisch onderzoek inzicht in de ruimtelijke, architectonische en cultuurhistorische karakteristieken en kwaliteiten van het ENCI-terrein. Het onderzoek gaat uitgebreid in op de betekenis van deze plek voor de gemeente, de regio en het hele land. Het rapport biedt ook een ruimtelijk transformatiekader en mogelijke toekomstscenario’s.

Zeldzaam cultuurhistorisch en industrieel erfgoed

De onderzoekers concluderen dat “het ENCI-complex moet worden gezien als zeldzaam cultuurhistorisch en industrieel erfgoed”. Ze adviseren “vanwege het uitzonderlijke cultuurhistorische belang van het fabriekscomplex […] zo snel mogelijk de rijksmonumentale status toe te kennen aan het hele ENCI-terrein inclusief de groeve.”

De Rijksbouwmeester onderschrijft deze conclusie en aanbeveling.

Het volledige rapport vindt u hier. Het begeleidend advies van de Rijksbouwmeester leest u hier.