Toekomstatelier #1: De 22e eeuw begint nu

Het College van Rijksadviseurs gebruikt de periode 2021-2024 om letterlijk een eeuw vooruit te kijken. Om dat handen en voeten te geven, zijn we het Toekomstatelier NL2100 gestart: een langlopend ontwerpatelier om een gedeeld beeld te ontwikkelen van de strategische keuzes die nodig zijn voor een toekomstbestendig Nederland. Op 1 april geeft het Toekomstatelier een allereerste kijkje in de keuken. 

Logo NL2100

Toekomstatelier NL2100

Of het nu gaat om klimaat, energie, wonen, landbouw of water: we zullen anders met onze ruimte moeten omgaan. Om nu de juiste beslissingen te nemen over deze complexe opgaven, is het belangrijk om ver vooruit te kijken. Alleen dan kunnen we achterhalen wat nu verstandig is om te doen. Het CRa zet in het driejarig programma Toekomstatelier NL2100 ontwerpend denken in als methode om uit te zoomen, het speelveld groter te maken in tijd en ruimte en sectoraal denken te overstijgen. Daaraan koppelen we ontwerpend handelen: concrete projecten die zorgen voor doorbraken en stroomversnellingen.  Elk jaar presenteren en bediscussiëren we de inzichten in een meerdaags atelier. 

De netwerklaag

In het eerste jaar (2021/2022) ligt de focus op de netwerklaag: de stromen van mensen en dieren, goederen en grondstoffen, van nutriëntenstromen, mest en voedsel, van energie en data. Dat is niet voor niets, we zien dat er te weinig wordt nagedacht over de sturende kracht van netwerken. Door middel van kleinere en grotere werksessies hebben we met experts van uiteenlopende disciplines kennis en inzichten bij elkaar gebracht.  

In het eerste Toekomstatelier brengen we de inzichten op het vlak van deze netwerken samen en passen deze toe op concrete vraagstukken, zoals de energiehoofdstructuur. Komen we met een toekomstgerichte blik tot andere afwegingen?  Wat zijn pijnlijke waarheden? Wat moeten we de komende jaren sowieso doen, en wat juist niet meer?  

Het eerste Toekomstatelier 

Het eerste meerdaags atelier vindt plaats van 30 maart tot en met 1 april in Het Koelhuis in Zutphen. Op 30 en 31 maart wordt in kleine groepen gewerkt aan concrete vraagstukken. Op 1 april openen we de deuren op de publieke dag ‘De 22e eeuw begint nu’, waar we opgedane inzichten willen toetsen en we het maatschappelijk gesprek verder op gang brengen.  

Aanmelden

Momenteel zijn we druk bezig met het vormgeven van het programma en de publieke dag op 1 april. We houden je graag op de hoogte, ook over de mogelijkheden om online en fysiek deel te nemen. Interesse? Meld je aan via deze link en we zorgen dat er spoedig meer informatie jouw kant op komt.