Platform NL2100 live

Tijdens het Toekomstatelier NL2100 in het Koelhuis te Zutphen is het platform NL2100, De 22e eeuw begint nú gelanceerd. Het platform is het centrale middelpunt waarmee het College van Rijksadviseurs een beweging rond het toekomstdenken wil creëren, ontwerpend denken stimuleren en de toekomst centraal stellen, van beleidsmakers tot burgers.

NL2100 home

Nederland ziet zich de komende jaren gesteld voor grote uitdagingen. Denk aan het woningtekort, de stikstofcrisis, de overgang op duurzame energie, aan toenemende wateroverlast en het veranderende klimaat. Dat vergt vooruitkijken. Dat doet het College van Rijksadviseurs met het Toekomstatelier2100. Dit driejarige programma richt zich op de indeling van de openbare ruimte in de komende honderd jaar.

Toekomstatelier

Van 30 maart tot en met 1 april organiseerde het College van Rijksadviseurs het eerste Toekomstatelier. Op de publieksdag op 1 april wisselden professionals met elkaar van gedachten en kregen bezoekers een kijkje in de keuken van het toekomstdenken. Ontwerpbureaus deelden hun inzichten in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes en in een serie talks bespraken we onderwerpen als ‘Het energienetwerk van de toekomst’, ‘De kracht van verbeelding’ en ‘De bodem, het water én de wens tot verstedelijking’. Historicus en filosoof Philipp Blom was onder meer te gast, evenals hoofdeconoom ABN Amro Sandra Phlippen en theatermaker Laura van Dolron. Ook de verbeeldingskracht kreeg een podium. Kunstenaars toonden verbeeldingen rond het toekomstdenken.

De opbrengst van het Toekomstatelier, waaronder de talks, is nu te bekijken op het platform NL2100.

‘We worden gegijzeld door het nu. De toekomst overkomt ons. We moeten ons die toekomst toe-eigenen.’ Rijksadviseur Wouter Veldhuis

Op de hoogte blijven

De komende tijd ontwikkelen we het platform verder. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief van het College van Rijksadviseurs.