Lancering platform Klimaatverandering & Erfgoed

De verandering van het klimaat gaat ons land transformeren. Wat betekent dit voor cultureel erfgoed? Kunnen we al onze rijksmonumenten, archeologische vindplaatsen, historische landschappen en tradities behouden? Waarschijnlijk niet. De zeespiegelstijging zal ons op lange termijn tot keuzes dwingen. Maar hoe kiezen we wat we behouden? Wie bepaalt dat? En welke prijs zijn we als samenleving bereid te betalen? Dit soort vragen staan centraal op het nieuwe platform ‘Klimaatverandering & Erfgoed’.

Logo

De oprichters van het platform vertegenwoordigen een brede afspiegeling van de erfgoedsector. Het gaat om het College van Rijksadviseurs, MOOI Noord-Holland, het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Het Oversticht, Erfgoed Leiden en Omstreken, Slot Loevestein en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De oprichters vonden elkaar in hun gedeelde zorgen over het ontbreken van een kritisch gesprek over de gevolgen van klimaatverandering op erfgoed.

We moeten de keuzes niet voor ons uitschuiven tot de situatie zo ver is dat we geen overwogen keuzes meer kunnen maken.

Discussie aanzwengelen

Een van de oprichters, Gertjan de Boer, licht toe: ‘We moeten de keuzes niet voor ons uitschuiven tot de situatie zo ver is dat we geen overwogen keuzes meer kunnen maken. Met het platform willen we de discussie aanzwengelen. Dit is geen makkelijk gesprek. Maar het alternatief is wachten tot we ad hoc moeten kiezen. Dit willen wij met het platform voorkomen.’

droogte op De Wildenborch

Aanmelden

Op de website van het platform kan iedereen zich aanmelden voor discussieavonden, lezingen, excursies en borrels. Ook zijn er artikelen uit binnen- en buitenland beschikbaar over de effecten van klimaatverandering op erfgoed. Aanmelden kan via www.klimaatenerfgoed.nl.