Woningcorporaties nemen het voortouw

Drie ontwerpteams zijn afgelopen donderdag gestart met ontwerpstudies voor het biobased en natuurinclusief renoveren van woningcorporatiebezit. De ontwerpteams zijn geselecteerd door drie verschillende corporaties en hebben allen een concrete opdracht.

Startbijeenkomst

De druk op woningcorporaties is hoog. Ongeveer een derde van de bestaande woningvoorraad is in handen van corporaties en een groot aantal daarvan is toe aan renovatie. De ontwerpen moeten laten zien dat natuurinclusief en biobased renoveren van sociale huurwoningen haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is. En dat het kwaliteit toe kan voegen aan zowel de woning als aan de directe woonomgeving.

Het College van Rijksadviseurs (CRa) neemt vanuit het programma Een Nieuwe Bouwcultuur het initiatief voor dit ontwerptraject, en organiseert dit samen met drie woningbouwcorporaties. Aedes, de landelijke branchevereniging van woningbouwcorporaties in Nederland, is ook aangesloten tijdens dit traject.

‘Waar gaan de koplopers naar toe, en kan het peloton aansluiten?’ - Anne Leeuw, Aedes

Ontwerpopgaven

Ambacht, Vlaardingen

De locatie die de woningcorporatie Waterweg Wonen aandraagt, is een buurt dat volgens het MUWI-systeem is gebouwd en ligt in de wijk Ambacht in Vlaardingen. De buurt wordt geherstructureerd waarbij een groot deel van de 700 sociale huurwoningen wordt gerenoveerd. Het onderzoek naar de renovatie vindt plaats door KAW, Bouwnext en Orga architecten. Daarnaast ligt de focus op natuurinclusiviteit van het gebied en aansluiting bij de ecologische structuren van de omgeving.

Landschapsarchitectenbureau Peetersendaan zal samen met ecoloog Maarten Schrama, werkzaam voor de Universiteit Leiden, een natuurinclusief ontwerp maken.

Heikant, Veldhoven
Voor de woningcorporatie ‘Thuis betreft het een opgave in de wijk Heikant in Veldhoven. In deze bloemkoolwijk uit de jaren 80 wordt er met oog op de renovatie die in 2024/2025 moet plaatsvinden gekeken naar 1 woning dat voorbeeld stellend is voor 350 anderen.

Architectenbureau Werkstatt werkt aan de ontwerpstudie en de focus ligt hierbij op materiaalgebruik.

Drachten
Woningcorporatie Accolade heeft het complex Oud Ambacht in Drachten ingediend. Een jaren 50 complex bestaande uit 17 woonblokken. De combinatie van leeftijd en gestapelde bouw maakt dat deze woonblokken lastig te verduurzamen zijn. Door deze studie hoopt Accolade, naast een financieel haalbare verduurzamingsaanpak, ook inzicht te krijgen op het gebied van biobased renoveren.

Architectencorporatie GEAR doet onderzoek en ontwerpt een plan hiervoor.  

Het is de bedoeling dat de plannen in de zomer van 2023 gepubliceerd worden.
 

Programma Een Nieuwe Bouwcultuur

Het renovatietraject woningcorporaties is een project binnen het programma ‘Een Nieuwe Bouwcultuur’, waarmee het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen wil stimuleren. Doel van dit initiatief is om vernieuwing en versnelling samen te laten vallen met de verduurzaming van de woningbouw, waarbij de bouw in balans is met zijn natuurlijke omgeving.