Opening tentoonstelling Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën

Ontwerpen aan de toekomst van Nederland is van alle tijden. En met grote opgaven als klimaatverandering, huisvesting, een energie- en landbouwtransitie en sociale rechtvaardigheid relevanter dan ooit. Het College van Rijksadviseurs en Nieuwe Instituut nodigen je van harte uit voor Nederland op de tekentafel: 100 jaar toekomstideeën.

Bijeenkomst

🗓️ Datum: Vrijdag 8 december 2023
🕓 Tijd: Vanaf 16:00 uur
📍 Locatie: Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

Kijk niet alleen 100 jaar terug, maar ook 100 jaar vooruit en ontdek briljante en verrassende toekomstvisies van toen en nu op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Ga mee met een van de speedtours door de tentoonstelling of neem een kijkje achter de schermen in de schatkamers van de Rijkscollectie. 

Beeld: Studio Monnik
Alles Komt Goed; Indrukken uit de Gewortelde Tijd. Concerto Books, 2024.

Nederland op de tekentafel

De ruimtelijke inrichting van Nederland ligt weer op de tekentafels van overheden en architecten. Ze proberen een antwoord te vinden op grote maatschappelijke en ecologische uitdagingen die ons allemaal raken, zoals klimaatverandering, huisvesting, energietransitie en sociale rechtvaardigheid. Nederland op de tekentafel is een samenwerking met het Nieuwe Instituut. De tentoonstelling biedt met zowel nieuwe ontwerpvoorstellen als talloze voorbeelden uit de architectuurcollectie van het Nieuwe Instituut de broodnodige inspiratie voor een nieuwe visie op de inrichting van ons land.

Programma

  • 16:00 – 16.30 uur   Deuren open, start rondleidingen
  • 16:30 – 21.00 uur   Speedtours, muziek en borrel
  • 17.30 – 17.45 uur   Officieel openingsmoment met Aric Chen (directeur Nieuwe Instituut) en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra
  • 21:00 uur                 Einde

Via deze link kunt u zich aanmelden.

Elk half uur zijn er speedtours door de tentoonstelling Nederland op de Tekentafel, in de depots van de Rijkscollectie en langs het Miniministerie van de Toekomst. Muziek is van DJ Emma Champagne Queen.

100 jaar Mythe Maison d’Artiste

Deze avond opent Nieuwe Instituut ook 100 jaar Mythe Maison d’Artiste, over de (re)constructie van het kunstenaarshuis Maison d'Artiste, een baanbrekend ontwerp uit 1923 van kunstenaar Theo van Doesburg en architect Cornelis van Eesteren. In de buitenruimte van het Nieuwe Instituut is een prototype van 4 bij 4 meter te zien, zodat je de ruimtelijkheid en het overweldigende kleurgebruik zelf kunt ervaren.

16:30 – 17.00 uur   Opening 100 jaar Mythe Maison d’Artiste