Viering 20 Jaar Gouden Piramide

De Gouden Piramide, de prestigieuze rijksprijs die al twee decennia lang schijnwerpers richt op inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling, vierde donderdag 14 december haar twintigjarig bestaan. Sinds de oprichting heeft de Gouden Piramide een buitengewone bijdrage geleverd aan het prijzen en bevorderen van creatieve, voorbeeldige en bezielende projecten in Nederland.

Beeld: Sandra Uittenbogaart
Oud-Rijksbouwmeesters

Om deze belangrijke mijlpaal te vieren, organiseerde het atelier Rijksbouwmeester een feestelijke bijeenkomst in de Glazen Zaal in Den Haag. Samen met oud-winnaars, -genomineerden, -juryleden en -Rijksbouwmeesters, staan Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en moderator Guido Wallagh stil bij de impact die de Gouden Piramide heeft gehad op de Nederlandse architectuur- en gebiedsontwikkeling gedurende de afgelopen twintig jaar.

Essay Goudgerand

Bijzondere aandacht ging uit naar de presentatie van de publicatie Goudgerand: de oogst van twintig jaar Gouden Piramide, geschreven door voormalig jurysecretaris Peter Paul Witsen. Dit essay blikt terug op de resultaten van twintig jaar Gouden Piramide en kijkt vooruit. Nederland staat voor een aantal maatschappelijke opgaven die hun weerga niet kennen en grote invloed hebben op de leefomgeving van iedereen die er woont. Opdrachtgevers en ontwerpers hebben daarin een grote verantwoordelijkheid. In het essay onderzoekt Witsen wat de reeks Gouden Piramides ons vertelt over de voorwaarden waaronder zij die verantwoordelijkheid optimaal kunnen waarmaken.

Stevig architectuurbeleid

“We hebben opdrachtgevers nodig die begrijpen dat wat ze bouwen vele decennialang mee moet gaan. Inspirerende opdrachtgevers vertalen de eisen van de toekomst naar het hier en nu.”, aldus Francesco Veenstra. Als Rijksbouwmeester pleit hij voor een stevig architectuurbeleid dat de nadruk legt op het belang van goed opdrachtgeverschap, waarbij visie, ambitie en een langetermijnfocus centraal staan. Een dergelijk beleid zal niet alleen de architectonische kwaliteit verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties.

Inschrijvingen 2024

Op donderdag 14 december is tevens het startsein gegeven voor de achttiende Gouden Piramide. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra opende de inschrijvingsperiode en maakte tevens de samenstelling van de jury voor de ronde van 2024 bekend. De jury bestaat deze keer uit:

  • Nina Aalbers, architect/partner van architectenbureau Studio ArchitectuurMAKEN
  • Berte Daan, landschapsarchitect/partner van bureau PeetersenDaan
  • Henk Snel, stedenbouwkundige bij gemeente Zwolle
  • Arno Visser, voorzitter Bouwend Nederland
  • Guido Wallagh, planoloog/eigenaar bureau ROSVP
  • Pieter van der Wielen, radiopresentator NPO Radio 1
  • Lonneke Zuijdwijk, directeur Vastgoed bij Heijmans Vastgoed

Francesco Veenstra is voorzitter van de jury en Kees de Graaf treedt op als jurysecretaris. Beiden hebben geen stemrecht.

Opdrachtgevers kunnen zich vanaf nu met hun project inschrijven. Dat gebeurt via de website www.goudenpiramide.nl. Het voordragen van opdrachtgevers is ook mogelijk, op de website staat hierover meer informatie. De sluitingsdata van beide mogelijkheden zijn respectievelijk 25 en 18 januari 2024, beide dagen om 17.00 uur.