Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van mobiliteit en de complete stad, tot nieuwe cultuurlandschappen en de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman en Daan Zandbelt. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws van het College van Rijksadviseurs.

Doe mee: ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal van start

Architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers kunnen zich tot 21 januari inschrijven voor Panorama Lokaal: zeven ontwerpprijsvragen om woonwijken klaar te maken voor de toekomst. In Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort kunnen ontwerpteams aan de slag om nieuwe energie te geven aan de randen van de stad.

Meer informatie over de ontwerpprijsvraag vindt u online.

Bijeenkomst Via Parijs: dialoog over de energietranistie

Hoe kunnen we de energietransitie zo inzetten dat Nederland er rijker, hechter en schoner van wordt? Die vraag stond centraal op dinsdag 10 december tijdens een drukbezochte bijeenkomst over de ontwerpverkenning Via Parijs, een onderzoek van het College van Rijksadviseurs. Deze verkenning verbindt de energietransitie met andere opgaven, zoals het verduurzamen van de landbouw, de woningbouwopgave en met de bestaande kwaliteiten van ons land.

Hier leest u een verslag van de bijeenkomst.
Ook is er een videoverslag gemaakt.

Luistertip: Podcasts over de Gouden Piramide

Podcastmaker Geert Kloppenburg is de afgelopen maanden op bezoek gegaan bij genomineerde en winnende opdrachtgevers van de Gouden Piramide. Dit levert een reeks mooie reportages op, die online te beluisteren zijn. De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Voorzitter van de jury is Rijksbouwmeester Floris Alkemade. De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen trofee, €75.000 en eeuwige roem. Inmiddels is de inzendtermijn voor 2020 gesloten. In het voorjaar worden de genomineerden van 2020 bekend gemaakt. 

Luister hier naar de podcasts.

Gouden piramide

Terugblik werkconferentie Community of Practice Landschap als vestigingsvoorwaarde

In Landpark Assisië in Tilburg vond op 22 november de jaarlijkse werkconferentie plaats van een gezelschap van beleidsmakers, landschapsarchitecten, onderzoekers en stedenbouwkundigen. Ontmoetingen, diepgravende gesprekken en ontwerppresentaties wisselden elkaar af. Onder het credo van de dynamische community of practice ‘Landschap als vestigingsvoorwaarde’ werd door de zo’n zestig deelnemers gewerkt aan bewustwording bij overheden en bedrijven voor de waarde van landschap.

Lees online een terugblik op de bijeenkomst.

5 jaar Young Innovators: Energietransitie Waterschap Vallei en Veluwe (editie 2017)

De ‘Young Innovators’ bestaat vijf jaar. Het project is in het leven geroepen door het College van Rijksadviseurs om talent kansen te geven. Om het jubileum te vieren gaan Young Innovators in een serie interviews terugblikken en vooruitblikken. In deze editie komen architect Wieteke Nijkrake en landschapsarchitect Jorrit Noordhuizen aan het woord. Onder de naam ‘Energietransitie Waterschap Vallei en Veluwe’ schetsten zij een toekomstvisie. Ze inspireerden het waterschap met een ontwerpend onderzoek.

Lees hier het verslag.