Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van mobiliteit en de complete stad, tot nieuwe cultuurlandschappen en de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman en Daan Zandbelt. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws van het College van Rijksadviseurs.

Rijksbouwmeester gezocht

Het Ministerie van BZK zoekt een nieuwe Rijksbouwmeester. De reden hiervoor is dat de termijn van Rijksbouwmeester Floris Alkemade op 1 september 2020 afloopt. Gezocht wordt naar een toonaangevende architect met hart voor de publieke zaak.
Bekijk de volledige vacaturetekst online.

Rijskbouwmeester gezocht
Beeld: ARBM

Landschapsinclusieve landbouw: van het erf naar een heel gebied

In drie regio’s onderzoekt het College van Rijksadviseurs hoe landbouw ‘landschapsinclusief’ kan zijn. Een van de partijen die meedenkt over een nieuwe ‘deal’ tussen boer en maatschappij is het Louis Bolk Instituut, een kennisinstelling die duurzame landbouw, voeding en gezondheid onderzoekt. Directeur Jan Willem Erisman: "Wij zijn op zoek naar concepten en systemen die de natuur versterken en bodem en landschap optimaal combineren.”

Lees het interview met Directeur Jan Willem Erisman.

Beeld: Louis Bolk Instituut

Advies: Zet ontwerpkracht in voor omgevingskwaliteit

Nu Nederland voor een aantal grote maatschappelijke vraagstukken staat, staat de kwaliteit van gebouwde omgeving onder druk. Rijksbouwmeester Floris Alkemade en voorzitter van de Raad voor Cultuur Marijke van Hees vragen in een gezamenlijk advies, dat begin maart is gepresenteerd op het Nationale Dialoog Bouwcultuur, aandacht voor omgevingskwaliteit en wat er voor nodig is om die te versterken.

Lees het gesprek over het belang van de Verklaring van Davos en hoe de inzet van ontwerpkracht het aanzien van Nederland kan verbeteren.

Eerste jaarrapportage over de ruimtelijke ontwerpsector

Rijksbouwmeester Floris Alkemade en BNA-voorzitter Francesco Veenstra hebben op woensdag 19 februari de eerste ‘Jaarrapportage over de ruimtelijke ontwerpsector’ aangeboden aan het ministerie van OCW. Deze jaarrapportage bevat zes aanbevelingen hoe overheid en markt samen kunnen optrekken bij de grote verbouwing van Nederland. 

AAnbieding rapport
Beeld: Arenda Oomen

Column Daan Zandbelt: de stad die nu op vele fronten tot stilstand komt.

In deze dagen van coronacrisis ervaar je het extra goed. De alledaagse stad is veel meer dan een statische plattegrond gevuld met bakstenen. Ze is een pulserend orgaan, dat nu op vele fronten tot stilstand is gekomen. Als een wekenlange zondag. Er is minder lawaai, verkeer en vervuiling. We hebben meer tijd voor elkaar.

Lees de column van Daan Zandbelt op gebiedsontwikkeling.nu

Evenement 'Panorama in de Praktijk' wordt verzet

Het College van Rijkadviseurs heeft – in verband met het coronavirus - besloten om het evenement ‘Panorama in de Praktijk’ te verzetten. Het evenement zou plaatsvinden op 24 juni op het Marineterrein in Amsterdam. Er wordt nu naar een andere datum gezocht.
In aanloop naar dit evenement vertellen we in een aantal online magazines de verhalen van de personen, projecten en initiatieven die het gedachtegoed van Panorama Nederland nu al tot leven brengen.

Lees het eerste online magazine Panorama Nederland in de praktijk