Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs (CRa) wenst iedereen een mooi 2024!
Het CRa adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van transformatie, mobiliteit en de stad, tot de impact van de energietransitie. Het CRa bestaat uit Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws.

Tentoonstelling Nederland op de tekentafel

De tentoonstelling Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën is nu te zien in Nieuwe Instituut. Deze expositie biedt bezoekers de kans om niet alleen 100 jaar terug te kijken, maar ook 100 jaar vooruit en de toekomstvisies te ontdekken van toen en nu op de ruimtelijke inrichting van Nederland. Nederland op de Tekentafel: 100 Jaar Toekomstideeën is een samenwerking met Nieuwe Instituut en tot en met 2 juni 2024 te bewonderen.

Voor meer info en bezoek zie de site van Nieuwe Instituut.

Doe mee met de Gouden Piramide!

De inschrijving voor de Gouden Piramide, de prestigieuze rijksprijs die al twee decennia lang schijnwerpers richt op inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling, staat open. Opdrachtgevers kunnen zich vanaf nu met hun project inschrijven via de website www.goudenpiramide.nl. Het voordragen van opdrachtgevers is ook mogelijk. Op de website staat hierover meer informatie. De sluitingsdata van beide mogelijkheden zijn respectievelijk 25 en 18 januari 2024, beide dagen om 17.00 uur.

Water en bodem sturend, hoe dan?

Water en bodem écht leidend laten zijn, begint met een fundamenteel andere houding en benadering van ruimtelijke ingrepen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Professionals in het ruimtelijk domein missen vaak nog concrete handvatten. En de verbindende schakel tussen visie en praktijk ontbreekt in veel gevallen, zo blijkt uit een inventarisatie van het CRa van meer dan tachtig projecten over water en bodem sturend. Het CRa bracht daarom een praktijkgids uit met zes stappen om in projecten, programma’s en bij beleidsontwikkeling te werken vanuit het principe ‘water en bodem sturend’. In vervolg op deze praktijkgids staat 2024 in het teken van implementatie in een reeks bijeenkomsten en workshops in samenwerking met het Ministerie van I&W, de Unie van Waterschappen, Deltares en IPO.

Lees hier hoe je werkt vanuit het principe water en bodem sturend.

Beeld: ©Rijkswaterstaat - fotograaf Tineke Dijkstra

Podcast Een economie voor de 22e eeuw

Het wordt steeds duidelijker dat we ons geld moeten verdienen zonder de planeet uit te putten. Het CRa ziet een belangrijke rol weggelegd voor de ruimtelijke ordening. In een land waar ruimte schaars is en belangen met elkaar conflicteren is het de vraag hoe we die ruimte gebruiken en voor welk doel. Kennis van de grote onderstromen die onze economie op de lange termijn sturen, is daarbij cruciaal. Hoe maken we ruimte voor een duurzame economie voor de toekomst? In een reeks gesprekken met toekomstdenkers en visionairs duiken Rijksadviseur Wouter Veldhuis en host Marnix Kluiters in de thema’s eigendom, de energietransitie, grondstoffenschaarste, geopolitiek, migratie en demografie.

Luister de podcast Een economie voor de 22e eeuw via Spotify of Apple Podcasts.
 

Meer woningen én blijvende ruimtelijke kwaliteit

Het is van groot belang de kwaliteitsaspecten bij industrieel bouwen te blijven agenderen en te borgen. Juist nu, met de wens tot versnelling en verduurzaming van de woningbouw. Daarom startten het CRa en de Federatie Ruimtelijke kwaliteit in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het project Ruimtelijke kwaliteit bij industriële woningbouw.  Dit project heeft als missie om de kansen en architectonische uitdagingen van industriële productiemethoden te agenderen. Het project zal leiden tot een kwaliteitskader, bestaande uit drie boekjes. Het Governance kader, deel drie, verschijnt dit jaar.

Bekijk hier het al verschenen Stedenbouwkundig kader en het Architectonisch kader.

Beeld: Mix Architectuur (2023) Silvolde, i.s.m. Studio Nico Wissing, Barli, Constru, Groenvast Arnhem B.V.

Ver vooruitkijken, nu handelen

Binnen het programma NL2100 werkt het CRa samen met professionals uit diverse disciplines in het ruimtelijk domein aan toekomstplannen voor het Nederlandse landschap. We zetten ontwerpend denken in als methode om de vele mogelijke toekomsten van ons land te verkennen en om te onderzoeken hoe we daarmee nú om moeten gaan. Om de ontwerpmethode ‘toekomstdenken’ ook te delen, startten we de Toekomstacademie, bestaande uit een reeks colleges met werksessies over methodes van toekomstdenken. De opbrengsten van deze sessies staan in de Handleiding toekomstdenken.

Meld je hier aan voor de nieuwste reeks van de Toekomstacademie: Wij zijn natuur.
Lees meer over toekomstdenken en -handelen op NL2100.nl.
 

De kansen van biobased en natuurinclusief bouwen

Het CRa streeft naar een bouwcultuur die niet alleen draait om aantallen woningen of winsten, maar ook om een duurzame, gezonde, natuurinclusieve leefomgeving. Binnen het programma Een nieuwe bouwcultuur werken we met gemeenten, woningbouwcorporaties, onderzoekers, ontwerpers en andere deskundigen samen om biobased en natuurinclusief bouwen te stimuleren en zo een nieuwe bouwcultuur in gang te zetten. Met prijsvragen en pilots laten we zien dat natuurinclusief bouwen met biobased materialen haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is. De winnaar van de bouwerscompetitie in Leeuwarden maken we over twee maanden bekend. De geleerde lessen van de prijsvragen delen we later dit jaar.

Lees hier alles over het programma Een nieuwe bouwcultuur.

Logo boxview