Advies Auteurswet Architecten

Voor herbestemming is vooralsnog geen aanpassing van de auteurswet nodig. Dit adviseert het College van Rijksadviseurs naar aanleiding van een onderzoeksvraag vanuit het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Een onderzoek van onderzoeksinstituut OTB vormde de basis voor het advies.

Onderzoek naar aanpassing Auteurswet

Bij herbestemming kan de oorspronkelijke architect van het gebouw een beroep doen op het auteursrecht om te worden betrokken bij de verbouwing. Het CRa heeft het OTB gevraagd een inventarisatie te doen naar de gang van zaken in de huidige praktijk. Hieruit blijkt dat het ondernemen van juridische stappen door partijen op grond van de auteurswet als onwenselijk wordt gezien. Problemen worden bij voorkeur in goed overleg met betrokkenen opgelost, waarbij de huidige wet en de BNA-richtlijnen een belangrijk kader vormen. Aanpassing van de wet lijkt dan ook niet aan de orde.

Het CRa beveelt verder het RVB aan om haar instrument van waardestelling consequent toe te passen bij renovatieprojecten. De waardestelling bevat een onderzoek naar de kernwaarden van het oorspronkelijke ontwerp, waarbij bij voorkeur ook de architect wordt betrokken. Bij een dergelijk zorgvuldig handelen volstaat de huidige regelgeving, aldus het College van Rijksadviseurs.