Young Innovators 2022: Politiekantoor 'De Eenhoorn'

Met meer dan 60.000 werknemers is de politie de grootste werkgever van Nederland. De politie bezit veel vastgoed, waarvan een groot deel in de bestaande stad. Veel van deze gebouwen bewegen niet mee met de tijd. Ze zijn verouderd, te groot, te duur, niet flexibel en niet geschikt voor de toekomstige manier van werken. Wat doe je met een verouderd politiebureau op een binnenstedelijke locatie? Hoe kan de politie een zichtbaar onderdeel worden van de stad en samenleving? En op welke manier kan de transformatie van een politiebureau een bijdrage leveren aan bredere maatschappelijke vraagstukken?
 

Politie in beweging

Transformatie als transitie

Dit onderzoek richt zich op ‘De Eenhoorn’, een politiekantoor in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Omringd door de dynamiek van een groeiend Amsterdam, wachten de politie en het gebouw op sturing en richting voor de komende decennia... De transformatie van het gebouw wordt aangegrepen als middel om de transitie van de politie als organistatie een gezicht te geven; van gesloten en defensief, naar open en als integraal onderdeel van buurt en stad.

Vernieuwend perspectief

Vier modellen -MIX, DUO, PLINT en OFFSET- bieden elk een vernieuwend perspectief op de positie van de politie in de maatschappij en schetsen een beeld van een mogelijke toekomstige manier van werken, leren, ontmoeten, ontspannen en creëren.

Over Obscura

In 2018 richtten Katarzyna Nowak en Jens Jorritsma studio OBSCURA op. Ze werken aan projecten op het raakvlak van architectuur en stedenbouw. Kenmerkend in hun werk is de verkenning van de relatie tussen bebouwd en onbebouwd, een fascinatie voor de bestaande stad en projecten met sociaal maatschappelijk belang.

Katarzyna is architect. Ze won in 2016 met haar afstudeerproject ‘Art in context’ de Archiprix. Finalist Prix de Rome 2018 met het project ‘Vrijhaven’. Verder geeft zij les aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam en de Kunstacademie in Den Haag.

Jens is stedenbouwkundige, planoloog en docent. Werkte voor diverse ontwerpbureaus aan projecten op het raakvlak van stedenbouw en landschap. Bedreven in het ontwerpen met klimaat, water en ondergrond. Docent aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam en Amsterdam, Hogeschool en Erasmus Universiteit.