College van Rijksadviseurs lanceert Panorama Nederland

Het College van Rijksadviseurs heeft op 6 december Panorama Nederland gelanceerd: een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Met Panorama Nederland laat het College van Rijksadviseurs zien dat de grote maatschappelijke vraagstukken van nu, juist de sleutel zijn voor welkome en structurele verbeteringen van ons land. Programma-directeur-generaal Omgevingswet Erik Jan van Kempen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nam de publicatie in ontvangst.

Panorama Nederland
Beeld: Bas Kijzers

Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de harde grenzen in de landbouw waar we tegen aanlopen. Stuk voor stuk opgaven waarvan we allemaal de gevolgen zullen ervaren, in ons landschap en in onze levensstijl. Volgens Rijksbouwmeester Floris Alkemade is dit allerminst reden voor pessimisme: “‘Hetzelfde optimisme van de naoorlogse jaren is opnieuw gerechtvaardigd. Het kan op gang gebracht worden als er een gemeenschappelijk, herkenbaar en positief toekomstbeeld ontstaat. De lancering van Panorama Nederland is daarin een eerste stap.”

Een optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld

Daarom schetst het College van Rijksadviseurs met Panorama Nederland juist een optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld. Een Nederland, dat voor iedereen uiterst herkenbaar blijft, maar dat toch op allerlei terreinen fundamenteel anders en beter werkt: de manier waarop we reizen, de manier waarop we voedsel produceren, de manier waarop we bouwen en de manier waarop we energie opwekken. Panorama Nederland bevat hiervoor een aantal leidende principes voor bestuurders.

Daan Zandbelt: ”Geen enkele opgave staat op zichzelf. In de regio komen ze samen en worden ze concreet. Werk daarom op dit schaalniveau als Rijk met provincies en gemeenten aan deze opgaven. Door opgaven te combineren kunnen we meer rendement halen uit maatschappelijke investeringen. Kies daarbij voor kwaliteit en je zal zien dat dit zowel op de lange als de korte termijn meerwaarde geeft. Het Rijk vervult in dit proces zowel een essentiële als actieve rol.”

National omgevingsvisie

Minister Ollongren benadrukt in een reactie de meerwaarde van Panorama Nederland: "We leven in Nederland met veel mensen in een relatief klein land. Het is daarom belangrijk dat we goed nadenken over hoe we ons land in de toekomst inrichten. Dat levert vragen op waar we nu een antwoord op moeten vinden. Ik werk hier aan in de Nationale Omgevingsvisie. Panorama Nederland is daarvoor een belangrijk hulpmiddel."

panorama Nederland
Beeld: Bas Kijzers

Volgens het College van Rijksadviseurs is de lancering van Panorama Nederland slechts het begin: “Alleen als we de grote transitieopgaven in samenhang met elkaar aanpakken, kunnen we bouwen aan een aantrekkelijk Nederland. Dat is wel ingewikkeld, maar met behulp van Panorama Nederland willen we hier graag het gesprek over voeren", aldus Rijksadviseur Berno Strootman. Panorama Nederland, dat een doorsnede heeft van acht meter, is daarom het komende jaar op verschillende plekken in Nederland te bekijken. Vanaf januari staat het panorama opgesteld in het stadhuis van Den Haag en is het gratis toegankelijk.

Panorama Nederland

Panorama Nederland wordt weergegeven in een 360-graden panorama. Bezoekers kunnen zelf een blik werpen op een schoner, hechter en rijker Nederland in de toekomst. Panorama Nederland is een initiatief van het College van Rijksadviseurs in nauwe samenwerking met Stichting Deltametropool en West8. De app Panorama Nederland is te downloaden in de Appstore en in Google Play store.