5 jaar Young Innovators: Warmsterdam (editie 2014)

Het begrip ‘energietransitie’ had het grote publiek nog niet bereikt toen Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs ermee aan de slag gingen. De architecten kregen in 2014 de opdracht te onderzoeken wat die transitie kon betekenen voor het uiterlijk van een stad. Het project ‘Warmsterdam’ werd een katalysator voor hun loopbaan. 

Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld

Jeroen Atteveld (41): ‘Het was natuurlijk te gek om als jonge architecten de kans te krijgen met zo’n open opdracht aan de slag te gaan. Ik was geselecteerd op basis van mijn afstudeeropdracht aan de Academie van Bouwkust. Mijn ontwerp daarvoor was een badhuis gekoppeld aan de afvalverbranding van Amsterdam, zo kon je de restwarmte mooi gebruiken. Tot aan het telefoontje wist ik niet precies wat het College van Rijksadviseurs deed. Voor de Young Innovators heb ik Dingeman Deijs erbij gehaald, omdat we veel samenwerkten. De bedoeling van de opdracht was dat we opnieuw keken naar het warmtenetwerk. 

Haarlemmerhotspot

Zichtbare warmte

Kijk, in Nederland is alles heel goed geregeld. Soms bijna te goed. Alles zit onder de grond, je ziet de buizen, kabels en draden niet. Als iemand in Amsterdam een douche neemt, weet-ie niet of het hete water van een warmtenet komt. Door die warmte op strategische plekken in de stad zichtbaar te maken, kun je daar trots op zijn. Dat hebben we gedaan met onze ontwerpen voor Amsterdam onder de naam Warmsterdam. Zo hebben we een eenmanssauna bedacht gekoppeld aan het warmtenetwerk en ook verwarmde bankjes bij de pontjes. 

‘Goed gebruik van de restwarmte scheelt veel CO2’

Uitvoerbaarheid

Ondanks de enthousiaste reacties die we kregen, bleken de ideeën in de praktijk lastig uit te voeren. De concrete opdracht voor een warmtebank bij een winkelcentrum is toch gesneuveld. De energieleverancier vond het lastig zo’n bank te beheren. Wat als iemand er een gat in zou boren? Maar goed, op dit moment zijn we bezig met een ontwerp van een Hulpwarmtecentrale. Afval verbranden is eigenlijk niet oké, maar we hebben niet van vandaag op morgen geen afval meer. Goed gebruik van de restwarmte scheelt dan veel CO2. 

Warmtebank

Katalysator

We hebben destijds best veel tijd in de opdracht gestopt, veel avonden, weekenden en vrije dagen. Maar ‘Warmsterdam’ is voor ons echt een katalysator gebleken. Ik noem de Young Innovators zeker nog als ik ergens aan tafel meepraat, ook in combinatie met mijn afstuderen. De energietransitie is iets groots. In plaats van alleen maar duurzame woningen te ontwerpen, keken we als architecten door deze opdracht verder in de toekomst. Uiteindelijk gaat het er dan om dat we de wereld een beetje mooier en gezonder maken.’ 

Tekst: Margit Kranenburg