Ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal van start

Architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor Panorama Lokaal: zeven ontwerpprijsvragen om woonwijken klaar te maken voor de toekomst. In Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort kunnen ontwerpteams aan de slag om nieuwe energie te geven aan de randen van de stad.

Deze zeven locaties zijn heel herkenbare wijken. Gebouwd in de jaren 60, 70 en 80 aan de rand van stad en groen. Wijken waar veel mensen zich thuis voelen. Het is de plek waar ze wonen en leven. Hun hart ligt er. En het klopt er. De wijken van toen kloppen alleen niet meer met de wensen van nu. We willen energiezuinige, passende en betaalbare woningen. Klimaatbestendige en leefbare wijken. En beter gebruik van het omringende groen. Dankzij hun ruime opzet en ligging aan de rand van het buitengebied, liggen er in deze wijken veel kansen om ze toekomstbestendig te maken.

Zeven locaties, zeven prijsvragen

Iedere locatie is een aparte prijsvraag. Lokale coalities van gemeenten, woningcorporaties, waterschappen, bewoners en anderen formuleerden een ontwerpvraag en dagen nu multidisciplinaire ontwerpteams uit om deel te nemen. Aanmelden van teams kan door voor 21 januari 2020 een portfolio en een beknopte motivatie in te dienen op de website van Panorama Lokaal. Om een team te vormen, kan gebruik worden gemaakt van de matchingssite.

Per locatie worden maximaal drie teams geselecteerd voor deelname aan de ontwerpfase. Deze teams gaan tussen februari en april aan de slag. Tijdens ateliersessies krijgen ze een rondleiding door de wijk, worden ze van relevante informatie voorzien en is er gelegenheid om bewoners en lokale partijen te ontmoeten. Zo werken de teams aan ontwerpvoorstellen die innovatief, uitvoerbaar, realiseerbaar zijn. Voorstellen die tevens als inspiratie kunnen dienen voor andere locaties. Elk team ontvangt een vergoeding van €10.000 excl. btw. 

Een jury wijst per locatie één team aan, wiens voorstel het beste antwoord geeft op de opgave. De winnaars worden op 24 juni 2020 bekend gemaakt. De ambitie van de uitschrijvers van de prijsvragen is om een vervolg te geven aan de uitkomsten. Daarnaast komt er een tentoonstelling en een publicatie van de inzendingen.

Panorama Nederland

Panorama Lokaal is geïnspireerd door Panorama Nederland, het toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland, dat het College van Rijkadviseurs eind 2018 heeft gepresenteerd. De Rijksadviseurs laten in Panorama Nederland zien hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu, juist de sleutel kunnen zijn voor welkome en structurele verbeteringen. Met deze prijsvraag willen de Rijksadviseurs laten zien dat ontwerp- en verbeeldingskracht kan helpen om verstedelijking en mobiliteit, beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen, energietransitie, klimaatadaptatie en de opgaven in het buitengebied niet afzonderlijk – maar in samenhang - te benaderen.