Rijksbouwmeester bij rondetafelgesprek Architectuurbeleid Tweede Kamer

Op uitnodiging van de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer spreekt Rijksbouwmeester Francesco Veenstra vandaag tijdens een rondetafelgesprek over architectuurbeleid. In een position paper deelt hij zijn inzichten over het architectuurbeleid.

Volgens Veenstra moeten we de tijd in ons voordeel laten werken: een langere investeringshorizon is nodig om het wonen betaalbaar te houden, de transitie in het landelijk gebied te ondersteunen en om kwaliteit te borgen. Dat kunnen architecten/ontwerpers niet alleen. Daarvoor zijn goede opdrachtgevers nodig. Daarvoor zijn wethouders als Floor Wibaut nodig. Maar ook bouwers, projectontwikkelaars, politici, gemeenteambtenaren en niet te vergeten actieve en betrokken burgers. Er is een ‘gesamtkunstwerk’ nodig in de samenwerking en in de gedeelde ambitie in het ontwerp- en bouwproces. Vooral daar is werk aan de winkel.
Het is daarbij essentieel om ontwerpkracht in te zetten van prille start tot uitvoering.

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra
Beeld: HvA Fotografie
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra