Eerste WHO CARES project gerealiseerd: Michi-Noeki Oosterparkwijk

De Oosterparkwijk in Groningen heeft de primeur in Nederland met de opening van de eerste Michi-Noeki. Dit innovatieve concept, waarmee het bureau Vollmer + Partners in de prijzen viel tijdens de ontwerpprijsvraag Who Cares, is nu werkelijkheid geworden en staat klaar om de gemeenschap te verwelkomen.

Opening Michi-Noeki

Wat is een Michi-Noeki?

Een Michi-Noeki is geen alledaagse ontmoetingsplek. Het biedt buurtbewoners een oase van rust waar ze kunnen ontspannen, bijpraten, gebruik kunnen maken van sanitaire voorzieningen, een kopje koffie kunnen drinken en op de hoogte kunnen blijven van lokale nieuwtjes en activiteiten. De verbinding en ontmoeting tussen mensen staat er centraal. Zo draagt een Michi-Noeki bij aan zowel het versterken van de sociale cohesie in de buurt, als aan de gezondheid van haar bewoners.

Prijsvraag Who Cares

Het concept van de Michi-Noeki werd in 2017 geïntroduceerd door Vollmer + Partners. Met hun inzending voor de Oosterparkwijk wonnen zij de tweede prijs in de prijsvraag Who Cares, een initiatief van voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Het idee werd vervolgens gezamenlijk verder ontwikkeld door en voor de Oosterparkwijk. Zowel bewoners als lokale ondernemers waren nauw betrokken bij het realisatieproces. Michi-Noeki is de allereerste prijsvraaginzending die daadwerkelijk tot uitvoering is gebracht.

Vervolg

Na afloop van de prijsvraag Who Cares is er veel aandacht geweest voor het concept en de verwachting is dat de interesse in Michi-Noeki, nu de eerste halteplaats gerealiseerd is, alleen maar zal toenemen. Zoals Milou Joosten, betrokkene vanuit het College van Rijksadviseurs, zei tijdens de opening: “Wij geloven erg in de waarde van dit soort plekken en hopen van harte dat het niet bij deze ene halteplaats blijft. Nu samen met Rijksbouwmeester Francesco Veenstra pleiten wij opnieuw voor zorgzame woonomgevingen, waar mensen geactiveerd worden en ontmoetingen worden gestimuleerd. Naast voldoende passende woningen vragen we ook aandacht voor sociale structuren, voorzieningen en een gezonde publieke ruimte. Michi-Noeki is hier een mooi voorbeeld van en wij zullen onze gesprekspartners dan ook zeker naar deze mooie plek verwijzen.”