Gezocht: ontwerpers en co-opdrachtgevers voor Young Innovators 2023

Het College van Rijksadviseurs (CRa) zoekt jonge ontwerptalenten en publieke opdrachtgevers met een concrete ruimtelijke- maatschappelijke vraag voor de Young Innovators 2023. Met dit Young Innovators programma koppelen de Rijksadviseurs jonge, talentvolle architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan grote ruimtelijke opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame verstedelijking & mobiliteit, transitie van de landbouw en sociale rechtvaardigheid. Het Young Innovator traject loopt ongeveer van mei 2023 tot december 2023.

Young Innovators 2022

Young Innovators gezocht

Ben jij een jonge ontwerper? En wil jij samen met 5 andere jonge vakgenoten werken aan mooie opgaven? Als Young Innovator werk je gedurende een halfjaar aan een opgave van een co-opdrachtgevende partij en krijg je begeleiding van de Rijksadviseurs. Aan een Young Innovator worden een aantal voorwaarden gesteld.

Een Young Innovator:

 • is een talentvolle ontwerper (duo mag ook) met 3-7 jr werkervaring, d.w.z. is na 1 januari 2016 afgestudeerd aan een opleiding voor ruimtelijk ontwerpers;
 • werkt binnen een (eigen) bureau, de publieke sector of met een zekere autonomie binnen een collectief of organisatie in het ruimtelijke domein en kan zelfstandig een opdracht aannemen;
 • werkt op een innovatieve manier aan ruimtelijke opgaven en kan dat aantonen met referenties.

Doe je mee?

Ben je geïnteresseerd? Stuur ons dan een mail voor 3 april 2023 met daarin de volgende punten:

 • Korte motivatie (max 300 woorden)
 • Beknopte cv en positiebeschrijving
 • 8-10 representatieve beelden
 • Verwijzing naar max 3 projecten/ ontwerpend onderzoeken met korte beschrijving, het liefst met online links. (Max 200 woorden per project).
 • Mogelijke verwijzing naar publicatie of gehonoreerd werk, als prijsvraag, talentselecties e.d

De inschrijving mag maximaal 4 A3 zijn.

Co-opdrachtgevers gezocht

Zoekt u vernieuwende ideeën die uw ruimtelijke ontwerpopgave verder kunnen brengen? Doe mee met Young Innovators 2023. Het College van Rijksadviseurs (CRa) is op zoek naar 6 co-opdrachtgevers met ruimtelijke opgaven die bijvoorbeeld betrekking hebben op klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame verstedelijking & mobiliteit, transitie van de landbouw of sociale rechtvaardigheid.

Van een co-opdrachtgever wordt het volgende verwacht:

 • Een ruimtelijke ontwerpopgave passend bij de agenda van het huidige CRa. 
  (bij meerdere opgaven kan in overleg met het CRa een selectie worden gemaakt)
 • Budget à €15.000,- voor het honorarium voor de Young Innovators. Het College van Rijksadviseurs neemt de kosten voor de organisatie van het traject op zich.
 • De intentie om na afronding van het Young Innovators traject de innovatieve ideeën daadwerkelijk verder te brengen, zowel binnen als buiten de organisatie.

Meer informatie

Heeft u interesse, neemt u dan voor 1 maart contact op met het College van Rijksadviseurs.

Over de Young Innovators

Het Young Innovators programma - dit jaar de negende editie - heeft twee belangrijke doelen: het genereren van vernieuwende ideeën voor actuele grote ruimtelijke vraagstukken en het bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie innovatieve vakgenoten. Naast de nadrukkelijke aandacht voor het onderzoekende en innoverende karakter, vormen begeleiding van de Rijksadviseurs en de intervisie tussen zes parallel lopende opgaven belangrijke pijlers van het programma. Kijk ook eens naar de vorige edities op de website.