22 juni: Kunstparade Binnenhof - FANFARE

Wat gebeurt er als 24 fanfaremuzikanten en zangers zonder enige oefening of regie eenmalig bijeenkomen en een muziekstuk spelen? Zaterdag 22 juni vindt de tweede editie plaats van de Kunstparade Binnenhofrenovatie. FANFARE is een muzikale en beeldende performance opgevoerd door muzikanten en zangers uit fanfareverenigingen en amateurkoren uit alle provincies van Nederland. Het is een nieuw werk van kunstenaar Aukje Dekker, waarin ‘de poging’ centraal staat. FANFARE gaat om de verbinding zoeken in muziek en zang, weten wanneer een pas op de plaats te maken, wanneer initiatief te nemen en wanneer juist mee te gaan in de aanzet van een ander.

Poster Kunstparade 02

Programma

De opvoering is zaterdag 22 juni op het schelpenpad van de Lange Vijverberg in Den Haag.
 

  • 16:00 uur: iedereen kan meelopen met FANFARE vanaf Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, via de Kneuterdijk naar het Schelpenpad, Lange Vijverberg.
  • 16:15 uur: aankomst Schelpenpad
  • 16:30 uur: de eerste noot
  • 17:30 uur: de laatste noot
  • Tot 18:00 uur: applaus

Aukje Dekker en de kunst van het proberen

Aukje Dekker is een veelzijdige kunstenaar. Haar werk gaat over collectiviteit en authenticiteit en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Dit doet ze met humor en zelfspot. 

Centraal in haar werk staat de kunst van het proberen. Dat doet ze op vele manieren, waaronder het runnen van een club in Amsterdam, Sexyland World, waar alle mogelijke subculturen elk hun eigen avond mogen organiseren. En ook in haar beeldend werk, performances en films daagt ze zichzelf steeds opnieuw uit. Voor Dekker schuilt er schoonheid in de onhandigheid. Want daar tonen we ons kwetsbaar. En wie zijn best doet kan nooit falen. Deze houding geeft haar de ruimte om steeds in een ander medium te werken, om op een speelse manier de grenzen van haar kunstpraktijk op te rekken.

Aukje Dekker

Aukje Dekker studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, het Sandberg Instituut en Central St. Martins College in Londen. Haar werk wordt tentoongesteld in verschillende nationale en internationale galeries, musea en beurzen. Zij maakte vorig jaar een portret voor burgemeester Femke Halsema dat in de collectie van het Amsterdams Museum werd opgenomen en in 2022 en 2023 maakte ze voor de VPRO de jeugdserie Moonriders.

Kunstparade Binnenhof Renovatie

Het programma Kunstparade Binnenhofrenovatie is een publiek programma in het kader van de percentageregeling kunst bij Rijksgebouwen in de ruimte rond het Binnenhof. Op uitnodiging van het atelier Rijksbouwmeester, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag ontvangen verschillende kunstenaars gedurende de jaren dat het Binnenhof gerenoveerd wordt een opdracht om nieuw werk te maken. Zij leggen in kunst de betekenis van het Binnenhof vast. Net zoals in een parade, volgen de kunstwerken of kunstmanifestaties elkaar op. Steeds met een moment voor publieke deelname en ontmoetingen. Zo blijft het Binnenhof een ontmoetingsplek, ook tijdens de renovatie.

Voor editie02 heeft de kunstcommissie van de Tweede Kamer het thema verbinden en overbruggen meegegeven. Het thema heeft connecties met de functie van de Tweede Kamer: men verbindt de verschillende visies uit de samenleving en probeert tot een overeenstemming te komen door over de eigen schaduw heen te stappen. FANFARE is een creatieve overbrugging.