Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van mobiliteit en de complete stad, tot nieuwe cultuurlandschappen en de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman en Daan Zandbelt. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws van het College van Rijksadviseurs.

Save the date: Panorama in de praktijk!

Panorama Nederland toert al geruime tijd door Nederland en biedt velen inspiratie om na te denken over de toekomst van ons land. Nu is het tijd voor de volgende stap: van een optimistische toekomstvisie naar de realistische en soms weerbarstige praktijk.
Daarom organiseren we op 24 juni Panorama Nederland in de praktijk op het Marineterrein in Amsterdam. Meer informatie over dit event volgt, maar noteer de datum alvast in uw agenda!

Bekijk hier de Save the date film.

Geselecteerde teams bekend gemaakt

De teams die zijn geselecteerd voor de ontwerpfase van Panorama Lokaal zijn vandaag bekend gemaakt. De jury’s hebben per gemeente drie teams geselecteerd. Deze teams gaan de komende maanden aan de slag om nieuwe energie te geven aan de wijken Mosterdhof in Westervoort, Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord en Westwijk in Vlaardingen. Op de site van Panorama Lokaal zie je per locatie welke teams zijn geselecteerd. Het juryrapport is uiterlijk 13 februari online beschikbaar. Hierin staat per inzending gemotiveerd waarom een team wel of niet is geselecteerd.

Op weg naar een New Deal tussen boer en maatschappij

Hoe bereiken we een landbouw die boeren bestaanszekerheid verschaft in een aantrekkelijk en gezond landschap met hoge cultuurhistorische waarden en een herstelde biodiversiteit? Het College van Rijksadviseurs onderzoekt samen met boeren, wetenschappers en ontwerpers in drie pilots zo’n ‘landschapsinclusieve’ landbouw. Rijksadviseur Berno Strootman over deze New Deal tussen boer en maatschappij: ‘Iedereen moet bewegen’.

Lees hier het interview met Berno Strootman.

Bijeenkomst “Consultatie en Ontmoeten” Oldenkotte

Binnenkort komt de voormalige TBS-kliniek Oldenkotte te Rekken in de verkoop. Het Rijksvastgoedbedrijf biedt geïnteresseerden de kans om de kliniek te kopen en te transformeren tot een zogeheten ‘Huis van de natuur’. Op 12 maart organiseert het Rijksvastgoedbedrijf de bijeenkomst “Consultatie en Ontmoeten" in Rekken. Doel is een ontmoeting te faciliteren tussen verschillende partijen voor mogelijke samenwerking bij het realiseren van de transformatie.

Lees hier meer over de verkoop van Oldenkotte.

Eindpresentatie Young Innovators 2019

De zesde editie van de Young Innovators is afgesloten met zes presentaties over heel uiteenlopende opgaven. Toch zijn er opvallende raakvlakken in het werk van de ontwerpers. Duurzaamheid blijkt bijvoorbeeld vanzelfsprekend en het thema veiligheid versus openheid keert telkens terug.

Lees hier een uitgebreid verslag van de bijeenkomst.

Bijeenkomst Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

Deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid en vertegenwoordigers van gemeenten troffen elkaar op 15 januari in de Ridderzaal om de beweging Eén tegen eenzaamheid verder te brengen. Doel van de ‘meet-up’: weten wat we kúnnen doen om eenzaamheid te verminderen en de mensen bij elkaar brengen die dit ook willen doen. Als lid van het aanjaagteam vertelde Rijksbouwmeester Floris Alkemade in de Ridderzaal over zijn persoonlijke motivatie, waarom het zo belangrijk is werk te maken van het aanpakken van eenzaamheid. In maart komt de aanjaaggroep op uitnodiging van Floris Alkemade bijeen in Den Haag.

Zie hier een kort verslag van de bijeenkomst.

Oproep HERE COMES THE SUN

HERE COMES THE SUN -  het online platform  over ruimtelijke vernieuwing in de ruimste zin van het woord - zoekt inpirerende praktijken, die aansluiten bij de toekomstvisie Panorama Nederland. Zo wil het platform, dat een initiatief is van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, laten zien hoe Panorama Nederland in de praktijk vorm kan krijgen. HERE COMES THE SUN zoekt praktijkvoorbeelden (uit binnen- en buitenland) die de Panorama Nederland gedachte concreet maken.

Heb je een goed voorbeeld? Aanmelden kan op de website van HERE COMES THE SUN.