Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van mobiliteit en de complete stad, tot nieuwe cultuurlandschappen en de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws van het College van Rijksadviseurs.

YI21 zoekt ontwerptalenten en opdrachtgevers

De Young Innovators gaan weer van start. Het College van Rijksadviseurs zoekt daarom jonge ontwerptalenten die aan de slag willen met de grote maatschappelijke opgaven van nu. Ook zoekt het College publieke opdrachtgevers die willen deelnemen met hun concrete ruimtelijke- maatschappelijke vraag. Het Young Innovators programma koppelt jonge, talentvolle architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan grote ruimtelijke opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame verstedelijking & mobiliteit en transitie van de landbouw.

Meer informatie over YI21 vind je op de website

YI

Negen ontwerpteams aan de slag met verduurzaming iconische stadskerken

De tweede fase van de prijsvraag ‘Sublieme Schoonheid | Sublieme Duurzaamheid’ gaat van start. De jury selecteerde – uit 37 inzendingen - negen teams van professionals op het gebied van ontwerp, duurzaamheid en erfgoed. Zij gaan nu aan de slag om inspirerende, innovatieve en passende ontwerpvoorstellen te maken die bijdragen aan een verduurzaming van grote stadskerken.

Lees meer over de opgave en de geselecteerde teams.

Beeld: Arjan Bronkhorst

Rijksbouwmeester over flexwonen

De vraag naar woonruimte is enorm. Om tegemoet te komen aan die behoefte, moeten we niet alleen meer, maar vooral andere woningen bouwen, stelt rijksbouwmeester Floris Alkemade in een column. Hij vroeg ontwerpers om flexibele woonoplossingen te bedenken, die niet alleen snel te realiseren zijn, maar die ook een nieuwe impuls kunnen geven aan bestaande woonwijken.

Lees de column van Floris Alkemade of ga meteen naar het online flexwonen dossier.

Ontwerpvoorstel van demontabele woonoplossingen
Beeld: ©New Urban Networks

Column: In de regio wordt alles tastbaar

Rijksadviseur Wouter Veldhuis mist een gezamenlijk toekomstperspectief om de juiste keuzes te maken, zo schrijft hij in zijn column voor Gebiedsontwikkeling.nu. Zijn angstscenario: een kabinet dat met harde keuzes alles dicht timmert.  ”Wat zou het mooi zijn als in het regeerakkoord wordt vastgelegd dat een visie op de toekomst van Nederland binnen een tot twee jaar door een toegewijde minister wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.”

Lees de column van Wouter Veldhuis. 

Wouter Veldhuis

Rijksbouwmeester adviseert gemeente Eemsdelta

Rijksbouwmeester Floris Alkemade gaat de gemeente Eemsdelta helpen om de versterkingsopgave te combineren met een ruimtelijke visie op het gebied. Hij bracht eind maart een bezoek aan de Groningse gemeente en bezocht daarbij ook verschillende versterkingsprojecten. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: "De Rijksbouwmeester helpt ons om met andere ogen te kijken naar de economische ontwikkelingen en de kansen in onze gemeente. Deze hulp grijpen we daarom met beide handen aan."

Lees verder  

Rijksbouwmeester Floris Alkemade en wethouder Annalies Usmany-Dallinga