Young Innovators : CNC AZC door Pieter Stoutjesdijk

In dit Young Innovator project is door Pieter Stoutjesdijk de potentie van digitale productiemethoden onderzocht voor het transformeren van leegstaand vastgoed naar huisvesting voor vergunninghouders en opvang van asielzoekers.

Op deze pagina staat het project in het kort omschreven. Ook is hier het volledige project te downloaden (1/2) evenals de ansichtkaart (2/2).

CNC AZC – computergestuurd geproduceerde oplossingen voor huisvesting asielzoekers

In 2016 zullen meer dan 43.000 vergunninghouders moeten worden gehuisvest in Nederland. Nieuwe sociale woningen bouwen duurt veel te lang en kost handen vol geld. Bovendien staat er staat in Nederland al meer dan veertig miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Laten we de twee op een slimme manier combineren!

Digitale productiemethodes zoals 3D printen en computergestuurd (CNC) frezen leggen een directe connectie tussen onze digitale en onze fysieke wereld en creëren hiermee nieuwe potentie. Niet voor niets wordt door topwetenschappers zoals Neil Gershenfeld (MIT) een Nieuwe Industriële Revolutie voorspeld die de innovatiekracht, de snelheid en de aanpasbaarheid van de digitale wereld naar de fysieke wereld brengt.

In dit Young Innovator project is de potentie van digitale productiemethoden onderzocht voor het transformeren van leegstaand vastgoed naar huisvesting voor vergunninghouders en opvang van asielzoekers. Computergestuurd (CNC) frezen – een soort van 2,5D printen – blijkt grote voordelen te hebben die aansluiten bij deze opgave: zo zijn onderdelen zijn snel en betaalbaar te produceren, precies op maat te maken en als plat plug-en-play pakket eenvoudig op locatie in elkaar te klikken.

Met dit digitale ontwerp- en productieproces is onder andere een binnenwandsysteem, een demontabele toilet- en douchecabine, een privékamer voor asielzoekers en een sanitaire unit ontworpen. Dat laatste is doorontwikkeld tot de ComfortCabin en als modelwoning gerealiseerd in opdracht van de Rijksbouwmeester Floris Alkemade. In de uitwerking van de vier ontwerpoplossingen is bijzonder veel aandacht besteedt aan betaalbaarheid, productiesnelheid, assemblage gemak, transporteerbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, schaalbaarheid en flexibiltiet. Een aantal oplossingen is tot op schaal 1:1 uitgewerkt om de technische en economische haalbaarheid te toetsen.

CNC AZC  - ansichtkaart
CNC AZC  - ansichtkaart