Adaptieve structuur

Hoe kan de architectuur reageren op veranderingen van de behoefte van gebruikers? Sinds de jaren ’60 houden denkers en ontwerpers zich vanuit verschillende disciplines bezig met het formuleren en visualiseren van strategieën waarmee architectuur kan reageren op veranderende omstandigheden. Vaak spitsten dergelijke concepten zich toe op een scheiding tussen een drager en een inbouw

Met deze scheiding tussen dragen en inbouw werd een denkkader voor een blijvend veranderende architectuur gecreëerd: een robuuste, permanente structuur (de drager) staat een dynamisch, flexibel binnenwerk (de inbouw) toe. Drager en inbouw – componenten met aan elkaar tegengestelde eigenschappen – vormen samen een systeem dat tegelijkertijd robuust en flexibel is. Veranderlijkheid binnen vast een vast raamwerk: niet alleen in ruimtelijke zin, maar ook in de tijd kunnen verschillende woondromen elkaar opvolgen.

Adaptieve structuur

Het team New Urban Networks en architecten Jan Nauta, Tim Peeters en Violette Schönberger onderzochten hoe flexibiliteit gecreëerd kan worden binnen een vast raamwerk. Het ‘Parkpaleis’ en de ‘Samenvilla’ zijn twee voorbeelden van ontwerpen die flexibel gebruik van gebouwen mogelijk maken.  

Meer weten?

Bekijk de plannen van Parkpaleis en de Samenvilla.