Kunstparade Binnenhofrenovatie

Het programma Kunstparade Binnenhofrenovatie is een publiek programma in de ruimte rond het Binnenhof. Op uitnodiging van het atelier Rijksbouwmeester, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag ontvangen verschillende kunstenaars gedurende de jaren dat het Binnenhof gerenoveerd wordt een opdracht om nieuw werk te maken. De tweede editie van de Kunstparade Binnenhofrenovatie, FANFARE, vindt plaats op zaterdag 22 juni 2024 in Den Haag.

De kunstenaars leggen in kunst de betekenis van het Binnenhof vast. Net zoals in een parade, volgen de kunstwerken of kunstmanifestaties elkaar op. Steeds met een moment voor publieke deelname en ontmoetingen. Zo blijft het Binnenhof een ontmoetingsplek, ook tijdens de renovatie.

Het Binnenhof

Het Binnenhof is al 800 jaar van grote betekenis voor Nederland. Niet alleen als centrum van democratie, politiek en bestuur, maar ook als ontmoetingsplek. Jaarlijks trekt het gebouwencomplex honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar de Haagse binnenstad. Het Binnenhof wordt momenteel gerenoveerd. De renovatie is een uitgelezen kans om de rijke geschiedenis van het complex en de betekenis van deze plek voor de Nederlandse democratie, rechtsstaat en samenleving te vertellen en laten beleven.

Percentageregeling beeldende kunst

Het programma Kunstparade Binnenhofrenovatie is een uitwerking van de percentageregeling beeldende kunst van het Rijksvastgoedbedrijf en gekoppeld aan de renovatie van het Binnenhof. Voor de duur van de renovatie vinden er terugkerend kunstparades plaats.