Kunstparade Binnenhof Renovatie

Het programma Kunstparade Binnenhof Renovatie is een publiek programma in de ruimte rond het Binnenhof. Op uitnodiging van het atelier Rijksbouwmeester, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag ontvangen verschillende kunstenaars gedurende de jaren dat het Binnenhof gerenoveerd wordt een opdracht om nieuw werk te maken. Zij leggen in kunst de betekenis van het Binnenhof vast. Net zoals in een parade, volgen de kunstwerken of kunstmanifestaties elkaar op. Steeds met een moment voor publieke deelname en ontmoetingen. Zo blijft het Binnenhof een ontmoetingsplek, ook tijdens de renovatie.

Het Binnenhof is al 800 jaar van grote betekenis voor Nederland. Niet alleen als centrum van democratie, politiek en bestuur, maar ook als ontmoetingsplek. Jaarlijks trekt het gebouwencomplex honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar de Haagse binnenstad. Het Binnenhof wordt momenteel gerenoveerd. De renovatie is een uitgelezen kans om de rijke geschiedenis van het complex en de betekenis van deze plek voor de Nederlandse democratie, rechtsstaat en samenleving te vertellen en laten beleven.

Beeld: Richard Niessen
Tirzo Martha op uitnodiging van de Eerste Kamer

Editie 01: ZITTEN, ZAT, GEZETEN, NU GA IK STAAN!

Hoe voelt het om een zetel in te nemen? En wat betekent het om vanuit deze zetel te reflecteren op maatschappelijke ontwikkelingen? Op uitnodiging van de Eerste Kamer neemt kunstenaar Tirzo Martha de eerste kunstparade in deze reeks voor zijn rekening. Tirzo nodigt inwoners van Nederland uit om persoonlijk bij te dragen aan dit kunstwerk, dat op het Plein in Den Haag van 27 t/m 30 mei tot stand komt. Hij werkt  aan een tijdelijk beeld, opgebouwd uit stoelen. Martha: “Zitten en zetel horen bij elkaar. Men neemt een zetel in en zit erop. Letterlijk. Maar dat betekent niet meteen dat dit iets passiefs is. Reflecteren vanuit je zetel veronderstelt dat je op de hoogte bent van wat er gaande is. Het is dus iets actiefs. En dat is precies hetgeen de Eerste Kamerleden doen: zij zijn veel op pad en in gesprek met mensen. En als hun periode als Kamerlid voorbij is, staan zij hun zetel af aan een ander. Deze beweging van verkozen worden, een zetel innemen en weer afstaan probeer ik in dit beeld te vangen.”

"De beweging van verkozen worden, een zetel innemen en weer afstaan probeer ik in dit beeld te vangen.”

27 t/m 30 mei, 10 - 17 uur, Plein Den Haag

Kunstparade

De eerste Kunstparade gaat van start met een optocht op zaterdag 27 mei rond het Binnenhof. Deelnemers aan deze rondgang dragen een stoel van zichzelf mee. Het belooft een kleurrijke stoet te worden. Alle stoelen worden verwerkt in de tijdelijke sculptuur. De stoet van stoelen wordt begeleid door een Tambu groep (typische Curaçaose muziek) en een performance. Publiek kan meelopen en deelnemen aan de gesprekken. Ook de dagen erna, als Tirzo Martha verder werkt aan zijn sculpturale compositie van zetels, is er een rol voor publiek en voorbijgangers. Het werk biedt de mogelijkheid om er letterlijk in plaats te nemen en een gedachte achter te laten. Martha: “Deze actie is tegelijkertijd een brainstormsessie, een denktank, waarvan de nieuwe ideeën schriftelijk in het beeld vastgelegd worden. Ik wens dat iedereen die iets wil meegeven aan de Eerste Kamerleden dit kan doen. Het is belangrijk dat wij allemaal reflecteren op wat voor ons belangrijk is.”

Loop en doe mee: Zaterdag 27 mei 2023, 12:00 – 17:00 - route

Kijk en doe mee: Zondag 28 mei t/m dinsdag 30 mei 2023, 10:00 – 17:00, Plein, Den Haag

Percentageregeling beeldende kunst

Het programma Kunstparade Binnenhofrenovatie is een uitwerking van de percentageregeling beeldende kunst van het Rijksvastgoedbedrijf en gekoppeld aan de renovatie van het Binnenhof. Voor de duur van de renovatie vinden er terugkerend kunstparades plaats.