5 jaar Young Innovators: Solar Monuments (editie 2018)

Laat architecten ontwerpen met zonne-energie en er ontstaat echt wat anders dan als ingenieurs dat doen. Die conclusie kun je wel trekken als je de ontwerpen ziet van Alessandra Covini en Giovanni Bellotti. Studio Osidiana kreeg de opdracht om een buurt met monumentale gebouwen te verduurzamen. Met het zonnegordijn en de zonnetegel willen ze echt iets toevoegen.

Alessandra Covini (31): ‘Het was al heel druk vorig jaar toen ik met mijn collega Giovanni Bellotti ook de opdracht voor Young Innovators kreeg over verduurzamen. Maar het is een project geworden waar ik echt van hou. En ik wil er ook mee verder. Er zijn genoeg andere ontwerpers die interesse hebben om mee te doen. We hebben dan natuurlijk wel geld nodig om meer onderzoek te doen en samen te werken. Het zou fantastisch zijn als we ermee door kunnen gaan.
 

Zonnegordijnen

Als winnaar van de Prix de Rome was ik op de long list gekomen voor de Young Innovators. We moesten daarvoor pitchen in Den Haag. Het was echt heel verrassend dat we daarna een opdracht kregen. En ook nog over zo’n superbelangrijk onderwerp. Ze vroegen ons hoe middels ontwerp monumenten te verduurzamen door zonne-energie. We hebben ervoor gekozen om zonnegordijnen voor de oude huizen te hangen. Dus geen zonnepaneel verstopt op het dak, maar een enorm gordijn dat ook iets extra’s toevoegt. Daarvoor hadden we hele flexibele zonnecollectoren nodig. Verder hebben we tegels ontworpen waarin de zonnecollectoren zijn geïntegreerd. Ze zien eruit als spiegels en hun kleuren kunnen veranderen. We hebben met de TU Delft samengewerkt om prototypes te maken.
 

Originele oplossingen

Tijdens het project hebben we interessante discussies gehad met Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Die gesprekken hebben ons zeker geholpen. Hij benadrukte dat we echt nieuwe originele oplossingen konden zoeken voor een probleem dat vandaag de dag speelt. We kregen alle vrijheid en ik zal nooit vergeten dat we echt macht in onze handen voelden om iets nieuws te creëren.

Openbare ruimte

Het ging bij de opdracht niet alleen om oude gebouwen die duurzaam moesten worden. Het ging ons ook om de openbare ruimte die we mooi wilden houden en waaraan we wat wilden toevoegen. Gewone zonnepanelen zijn best lelijk en vaak verstopt, onze ontwerpen vallen juist heel erg op. De mensen waren echt verrast door de gordijnen en de tegels. Ze begonnen na te denken over de façades van huizen. Mijn droom in mijn werk is ook om nieuwe openbare ruimte te ontwerpen waarin we elkaar kunnen ontmoeten.’

Tekst: Margit Kranenburg