Binnenruimte: klimaat, gebruik en comfort

Het plan Stof tot nadenken van COUP, Urban Producers, buro Belén, De Groene Grachten i.s.m. Hylkema Erfgoed en Bartenbach is gemaakt voor de Grote Kerk in Zwolle, de Pieterskerk in Leiden en de Stevenskerk in Nijmegen binnen het thema Binnenruimte: klimaat, gebruik en comfort.
De essentie van dit plan ligt in het zoeken naar een oplossing voor het probleem dat vaak een geheel kerkgebouw verwarmd moet worden bij het gebruik van kleine ruimtes daarbinnen. Het ontwerpvoorstel biedt, letterlijk en figuurlijk, stof tot nadenken.

Stof tot nadenken

Warme kleren

De zoektocht naar manieren om het binnenklimaat te veraangenamen heeft even mooie als simpele oplossingen opgeleverd: verwarm niet de kerk, maar verwarm de mensen. Bezoekers en kerk trekken warme kleren aan. Voor elke individuele bezoeker is er een isolatie-overgooier van vilt en wol, geïnspireerd op de kazuifels. En als meer mensen bijeen willen komen kunnen delen van de kerk gecompartimenteerd warm gehouden worden met grote tenten, of grafietgordijnen rondom kapelletjes bijvoorbeeld. En na afloop vouw je alles weer netjes en compact op. Een mooi samengaan van poëzie, techniek en schoonheid, complimenteerde moderator Tracy Metz. Al is het wel uitkijken met de kaarsen.

De negen visies, de drie ontwerpen en het juryrapport zijn te downloaden via Architectuur Lokaal.