Verdichtingsverhalen: betere buurten én meer woningen

Inzetten op kwaliteitsverbetering van bestaande buurten leidt tot meer woningaanbod. Dat is de uitkomst van het onderzoek ‘Verdichtingsverhalen: betere buurten én meer woningen’. Het College van Rijksadviseurs onderzocht de toename van woningen in bestaande buurten in de afgelopen 15 jaar. Ervaringen uit het verleden kunnen houvast geven voor de discussie over de toekomst: een onderzoek naar het recente Nederlandse verdichtingsverleden.

Beeld: Inbo
Verdichting 2005 - 2020

Het debat over de krapte op de woningmarkt zorgt regelmatig voor verhitte discussies over hoe en waar we nieuwe woningen moeten gaan bouwen. Sommigen zeggen dat het moeilijk is om in de stad bij te bouwen. Anderen laten juist zien dat er nog ruimte zat is in de stad. Kunnen we nieuw licht op deze discussie laten schijnen door terug te kijken? Wat weten we eigenlijk over verdichting in bestaande stadswijken en dorpen? Hebben we dat de afgelopen jaren veel gedaan of valt het tegen? En zijn bewoners tevreden met het resultaat?

Verdichtingsverleden in kaart

In een online dossier presenteert het College van Rijksadviseurs de resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door Inbo Urban Strategy, dat bestaat uit twee onderdelen:

  1. Een data-analyse, samengevat in een kaart van Nederland met alle buurten en dorpen die tussen 2005-2020 substantieel zijn verdicht
  2. Drie verhalen op basis van veldwerk en interviews over de ontwikkelingen in Amsterdam Osdorp, het centrum van Veenendaal en in het dorp Sint-Oedenrode

Dit onderzoek laat zien dat het inzetten op kwaliteitsverbetering van bestaande buurten leidt tot meer woningaanbod. Daar profiteren zowel nieuwe en bestaande inwoners van. Een no-regret binnen het palet aan oplossingsrichtingen om de wooncrisis uit te komen: het recente verleden bewijst dat het kan.