Kunstparade Binnenhofrenovatie van start

Op 27 mei start het programma Kunstparade Binnenhofrenovatie, een publiek kunstprogramma  rond het Binnenhof. Op uitnodiging van het atelier Rijksbouwmeester, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, Raad van State, het ministerie van Algemene Zaken en de gemeente Den Haag ontvangen verschillende kunstenaars in de jaren dat het Binnenhof gerenoveerd wordt een opdracht om nieuw werk te maken.

Zij leggen in kunst de betekenis van het Binnenhof vast. Net zoals in een parade, volgen de kunstwerken of kunstmanifestaties elkaar op. Steeds met een moment voor publieke deelname en ontmoetingen. Zo blijft het gebied rond het Binnenhof een ontmoetingsplek, ook tijdens de renovatie.

Kunstparades Binnenhof
Beeld: Richard Niessen

Editie 01: Zitten, Zat, Gezeten, Nu ga ik staan!

Hoe voelt het om een zetel in te nemen? En wat betekent het om vanuit deze zetel te reflecteren op maatschappelijke ontwikkelingen? Op uitnodiging van de Eerste Kamer neemt kunstenaar Tirzo Martha de eerste kunstparade in deze reeks voor zijn rekening. Tirzo nodigt inwoners van Nederland uit om persoonlijk bij te dragen aan het kunstwerk, dat op het Plein in Den Haag van 27 t/m 30 mei tot stand komt. Hij werkt aan een tijdelijk beeld, opgebouwd uit stoelen. Tirzo Martha: “Zitten en zetel horen bij elkaar. Men neemt een zetel in en zit erop. Letterlijk. Maar dat betekent niet meteen dat dit iets passiefs is. Reflecteren vanuit je zetel veronderstelt dat je op de hoogte bent van wat er gaande is. Het is dus iets actiefs. En dat is precies hetgeen de Eerste Kamerleden doen: zij zijn veel op pad en in gesprek met mensen. En als hun periode als Kamerlid voorbij is, staan zij hun zetel af aan een ander. Deze beweging van verkozen worden, een zetel innemen en weer afstaan probeer ik in dit beeld te vangen.”

Kunstenaar Tirzo Martha

Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao, 1965) is een multidisciplinair kunstenaar die heen en weer pendelt tussen Willemstad en Nederland en internationaal werkt. In Willemstad studeerde hij aan de Akademia di Arte Korsou, daarna aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Frans Molenaars modeschool. In 1991 keerde hij terug naar Curaçao. Hij legde zich toe op het creëren van sociaal geëngageerd werk en publieke interventies om via de kracht van de verbeelding nieuwe ontwikkelingen en vooruitgang mogelijk te maken. Zijn grootschalige werken met gevonden materialen (vaak dagelijkse gebruiksobjecten) zijn het product van samenwerkingsprocessen met mensen uit alle lagen van de bevolking. In 2019 werd Martha de Wilhelminaring toegekend, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor toonaangevende beeldhouwkunst. Aan deze prijs was een expositie verbonden in het Codamuseum en de opdracht voor een werk in het Sprengenpark in Apeldoorn.

Kunstparade Binnenhof Editie01
Beeld: Richard Niessen

Percentageregeling beeldende kunst

Het programma Kunstparade Binnenhofrenovatie is een uitwerking van de percentageregeling beeldende kunst van het Rijksvastgoedbedrijf en gekoppeld aan de renovatie van het Binnenhof. In opdracht van de Kunstcommissie Binnenhof en onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester.

Kunstparades Binnenhof Editie01
Beeld: Richard Niessen