Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van mobiliteit en de complete stad, tot nieuwe cultuurlandschappen en de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman en Daan Zandbelt. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws van het College van Rijksadviseurs.

Advies: Op weg naar een New Deal tussen boer en maatschappij

Het College van Rijksadviseurs pleit voor een nieuwe deal tussen boer en de maatschappij. We moeten toe naar een landschapsinclusieve landbouw, waarin boeren een eerlijk inkomen ontvangen voor het produceren van gezond voedsel en een aantrekkelijk, toegankelijk, biodivers landschap en waarbij het zorgen voor schoon water, schone lucht en een vitale bodem vanzelfsprekend zijn. Dit staat in een advies dat Rijksadviseur Berno Strootman vandaag aanbiedt aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het volledige dossier, bestaande uit het advies, drie pilots en essays, vindt u hier.

Panorama4daagse sluit tour Panorama NL af

Panorama Nederland toert al geruime tijd door Nederland en biedt velen inspiratie om na te denken over de toekomst van ons land. Deze tour sluiten we af met een online event van 21-24 september. Op maandag, dinsdag en woensdag publiceren we rond lunchtijd een aflevering in de serie 'Panorama on tour met...' waarbij we Floris Alkemade, Berno Strootman en Daan Zandbelt opzoeken ergens in Nederland. Op donderdag 24 september is online de uitreiking van Panorama Lokaal online en 's middags is er een Panorama talkshow.

Bekijk online het programma.

Bekendmaking winnaars Panorama Lokaal op 24 september

Hoe maken we bestaande woonwijken – gebouwd in de jaren 60 – 70 en 80 - klaar voor de toekomst? Dat was de centrale vraag in de ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal. Ontwerpteams maakten plannen voor zeven locaties: Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort. Op 24 september maken we de winnaars online bekend  op de website van Panorama Lokaal.

Ga naar de website van panoramalokaal.nl.

Documentaire De Rijksbouwmeester in première

TIAFF, het Tilburgs Internationale Architectuur Film Festival, toont op donderdagavond 17 september de première van de documentaire De Rijksbouwmeester. Deze documentaire is gemaakt door Andre de Laat, die Floris Alkemade drie jaar lang volgde tijdens zijn werkzaamheden. Voorafgaand aan de première vindt een panelgesprek plaats met o.a. Floris Alkemade en Elma van Boxel (ZUS).

Zie voor meer informatie de website van TIAFF.

Bossenstrategie: met bos en bomen het landschap versterken

De Bossenstrategie is een enorme kans om een kwaliteitsimpuls te geven aan ons landschap. Dat stelt het College van Rijksadviseurs in zijn advies aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over deze bossenstrategie. De kwaliteit van het landschap loopt al decennialang terug. Het College van Rijksadviseurs laat in dit advies zien hoe nieuw bos en meer bomen de kwaliteit van het landschap kunnen versterken.

Lees het rapport online.