Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van mobiliteit en de complete stad, tot nieuwe cultuurlandschappen en de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws.

Gezocht: ontwerpers en co-opdrachtgevers voor Young Innovators 2022

Het College van Rijksadviseurs zoekt jonge ontwerptalenten en publieke opdrachtgevers met een concrete ruimtelijke- maatschappelijke vraag voor de Young Innovators 2022. Met het Young Innovators programma koppelen de Rijksadviseurs jonge, talentvolle architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan grote ruimtelijke opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame verstedelijking & mobiliteit, transitie van de landbouw en sociale rechtvaardigheid. Aanmelden kan tot 1 juni 2022.

Lees hier meer over de voorwaarden.

Platform NL2100 live

Tijdens het Toekomstatelier NL2100 in het Koelhuis te Zutphen is het platform NL2100, De 22e eeuw begint nú gelanceerd. Het platform is het centrale middelpunt waarmee het College van Rijksadviseurs beoogt een beweging rond het toekomstdenken te creëren, ontwerpend denken te stimuleren en de toekomst centraal te stellen, van beleidsmakers tot burgers. De opbrengst van het Toekomstatelier, waaronder de talks, is nu te bekijken op het platform NL2100.

Lees hier alles over het nieuwe platform.

Prijsvraag Oirschot: drie teams geselecteerd

De gemeente Oirschot heeft drie ontwerpteams uitgenodigd voor de tweede ronde van de prijsvraag Een nieuwe bouwcultuur - Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot. Aan de inzenders is gevraagd om een schetsontwerp voor de locatie De Kemmer-Eindhovensedijk, waar in de komende jaren plaats is voor 400 woningen. Deze prijsvraag is de eerste prijsvraag binnen het programma Een Nieuwe Bouwcultuur, waarmee het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen wil stimuleren.

Benieuwd welke drie teams geselecteerd zijn? Lees het hier

Oirschot - plangebied gezien vanuit noorden
Beeld: ©Crista Castelijns / Crista Castelijns

Vijf nominaties voor de Gouden Piramide 2022

Een jury onder leiding van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra heeft vijf opdrachtgevers genomineerd voor de Gouden Piramide 2022, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. In mei en juni 2022 bezoekt de jury de vijf genomineerde opdrachtgevers. De winnaar wordt in oktober 2022 bekendgemaakt. 

In een video vertelt Rijksbouwmeester Francesco Veenstra welke opdrachtgevers geselecteerd zijn.

Beeld: Kees Hummel

New European Bauhaus festival

Van 9 tot 12 juni vindt in Brussel het eerste New European Bauhaus-festival plaats. Vier dagen lang zijn er interessante lezingen, discussies, performances en tentoonstellingen rondom de thema’s schoonheid, duurzaamheid en inclusiviteit. Het CRa organiseert op vrijdag 10 juni een internationaal bouwmeestersdebat met bouwmeesters uit Zweden, Ierland, België en Nederland over de vraag hoe bouwmeesters kunnen bijdragen aan een duurzame, mooie en rechtvaardige toekomst. Het gesprek vindt plaats in Stam Europa van 13.30 – 15.00 uur en is openbaar toegankelijk.

Lees meer over de bijdrage van het College van Rijksadviseurs aan het festival.

Blog: Francesco Veenstra wil het toekomstdenken doorgeven

Een driedaagse onderdompeling in de toekomst. Voor Francesco Veenstra was ‘Zutphen’ zowel het startpunt voor een beweging als een bevestiging van wat hij sinds zijn aantreden al voelt en weet. De lange termijn moet wat hem betreft in de haarvaten van het Atelier Rijksbouwmeester gaan zitten. ‘Het gaat om een houding, een manier van ontwerpen, denken en handelen.

Lees het interview met Francesco Veenstra hier.