Voorbeeldprojecten

De verzameling voorbeeldprojecten wordt continue aangevuld

Biobased artist in residence
Beeld: ©Jeroen Verrecht
ontwerp door Bureau SLA

Biobased artist in residence in Charlois

De dragende en massieve elementen van de woningen zijn opgebouwd uit een prefab kalkhennep systeem. Het hennep- betoncasco is demontabel en een 100% natuurlijk product. Het interieur is volledig afgewerkt in leemstuc.

4 woonwerk lofts in hout gebouwd
Beeld: ©Luuk Kramer
ontwerp door ANA architecten

Houtlofts in Buiksloterham

De Houtlofts zijn extreem duurzaam. Ze zijn volledig in hout gebouwd. De gelamineerde houten balken van de draagconstructie worden nadrukkelijk zichtbaar gelaten. De woningen zijn niet aangesloten op het stadswarmtenet.

Iewan
Beeld: ©Niek Michel
ontwerp door ORIO architecten

Iewan in Lent

In Lent vind je het grootste strogebouw van Nederland. Dit complex van 24 sociale huurwoningen, opgetrokken uit stro, leem en hout, laat zien dat duurzaam bouwen niet alleen mogelijk is voor hoge inkomens.

16 eiken schuur
Beeld: ©Inga Powilleit
ontwerp door Hilberinck Bosch architecten

16 eiken schuur in Sint-Michielsgestel

In 2017 bleken zeven eiken op het eigen erf in slechte staat te zijn. Ze werden gerooid en er is besloten om met het eigen materiaal en oude technieken een nieuwe dwarsdeelschuur te bouwen. Negen eiken van landgoed De Wamberg completeerden de benodigde hoeveelheid.

MarkerWadden
Beeld: ©Theo Baart
ontwerp door Ziegler|Branderhorst

Nederzetting Marker Wadden

De houten gebouwen zijn gemaakt met hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste off-grid eiland van Nederland.

Schaapskooi
Beeld: ©Walter Frisart
ontwerp door DAAD architecten

Schaapskooi Bargerveen

De schaapskooi voorziet in eigen energie door het gebruik van zonnepanalen. Ook is de kooi volledig gebouwd van hout, beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer. Schapen en koeien grazen overdag in de hei en ’s nachts verblijven in de schaapskooi. De mest die ze daar achter laten wordt op het land gebruikt.

Landgoed Beukenrode
Beeld: ©Orga architecten
ontwerp door ORGA architect

Jachthuis Beukenrode in Doorn

Landgoed Beukenrode laat zien dat biobased materialen ook heel goed ingezet kunnen worden voor de restauratie van rijksmonumenten.

HY-FI
Beeld: ©Amy Barkow
ontwerp door The Living

Hy-Fi in New York

Het potentieel van mycelium als bouwmateriaal blijkt uit deze toren van paddenstoelenstenen. De toren telde 10,000 paddenstoelenstenen en was 12 meter hoog.

Gare Maritime Brussels
Beeld: ©Filip Dujardin
ontwerp door Neutelings Riedijk Architects

Gare Maritime Brussels

Gare Maritime was in 2020 het grootste CLT-project in Europa. De constructie van de inbouwvolumes zijn uitgewerkt in Cross Laminated Timber (CLT) met een eikenhouten gevelafwerking.

Luchtfoto van vogelobservatorium Tij van Natuurmonumenten
Beeld: ©Merijn Koelink
ontwerp door RO&AD architecten en RAU architecten

TIJ vogelobservatorium in Stellendam

“Het Nest” is een volledig remontabel, met lokaal riet afgedekte, houten eivormige constructie. Door zijn volledige remontabiliteit, modulariteit en materialisering voldoet het maximaal aan alle uitgangspunten voor een duurzaam bouwwerk met circulaire potentie.

Hotel Jakarta
Beeld: ©SeARCH
ontwerp door SeARCH

Hotel Jakarta in Amsterdam

Hotel Jakarta is het “groenste” hotel van Nederland. In het gebouw komt hout veelvuldig terug, bijvoorbeeld als afwerkingsmateriaal. Bijzonder is dat hout ook als constructief materiaal is gebruikt voor het hotel van 9 bouwlagen.

Natuurlijk wonen
Beeld: ©Ruben VIsser
ontwerp door ORGA architecten

Natuurlijk Wonen in Westbroek

Modern ecologisch woonensemble in een prachtig polderlandschap, opgebouwd uit biobased materialen en ontworpen in relatie met de natuur.

Modern Seaweed House
Beeld: ©Helene Hoyer
ontwerp door Vandkunsten Architects

Modern Seaweed House op Læsø island

Het gebruik van zeewier als modern bouwmateriaal terwijl het ook de oude tradities van Læsø respecteert.

Het Epos
Beeld: ©Ossip
ontwerp door SeARCH

Basisschool Het Epos in Rotterdam
Het Epos is een circulaire en volledig houten school die gemakkelijk kan worden gedemonteerd, verplaatst, vergroot en uitgebreid.