Young Innovators 2015

Na een succesvolle eerste ronde in 2014 is begin april 2015 de tweede editie Young Innovators gestart. Uit de rijke verzameling Archiprix-inzendingen van het afgelopen jaar selecteerde het CRa drie projecten die relevant zijn voor de thematiek en opgaven zoals die zijn benoemd in het het CRa Jaarprogramma.

De jonge ontwerpers zijn door het CRa gevraagd in een vervolgopdracht hun werk te verdiepen. De geselecteerde ontwerpers zijn: Jonas Papenborg en Remco van der Togt (The Ems Full Hybrid), Pieter Stoutjesdijk (ECOnnect) en Tjerk de Boer (Study Centres for Amsterdam).

Productief landschap Moerdijk

In deze studie zijn door Jonas Papenborg & Remco van der Togt drie verschillende pilots uitgewerkt, waarin bestaande monofunctionele gebieden in de omgeving van Moerdijk worden getransformeerd in een productief landschapssysteem. Het resultaat is een hybride landschap, aantrekkelijk voor fauna en producerend voor de chemische industrie.

Deltagebieden zijn belangrijke knooppunten voor ecologie en economie. Als kraamkamer en foerageergebied zijn ze van vitaal belang voor de Nederlandse deltanatuur. Tegelijkertijd zijn deltagebieden ook de vruchtbaarste akkerbouwgronden en de beste plekken voor havens en industrie. Deze tegenstrijdige belangen zorgen dat er in deltagebieden een uitdagend spanningsveld ontstaat.

Zo ook in het Hollandsch Diep, waar de haven van Moerdijk de chemische en logistieke sector sterk wil uitbreiden. Tegelijkertijd hebben zes grote natuurorganisaties miljoenen van de Postcodeloterij ontvangen om de getijdenatuur in het nabijgelegen Haringvliet te herstellen. Dit resulteert in een botsing van belangen. Terwijl de haven gebaat is bij een stabiele en beteugelde delta, streven de natuurorganisaties juist naar een open delta met volop ruimte voor dynamische deltanatuur.

De volledige studie is hier te lezen.

Productielandschap Moerdijk

Nieuwe publieke infrastructuur

De studie 'publieke infrastructuur' door Tjerk de Boer beoogt positieve ontwikkelingen op sociaal en economisch gebied in deze gebieden fysiek met elkaar te verbinden, met het doel bij te dragen aan de verbetering van de wijk en het verhogen van de participatiegraad op verschillende niveaus.

Nu er minder overheidsgeld voor publieke, wijkgebonden instellingen beschikbaar komt, neemt ook de fysieke context van sociale en maatschappelijke initiatieven af. In wijken waar de gewenste participatiesamenleving minder gemakkelijk wordt gerealiseerd, is een publieke infrastructuur van groot belang. De studie 'publieke infrastructuur' beoogt positieve ontwikkelingen op sociaal en economisch gebied in deze gebieden fysiek met elkaar te verbinden, met het doel bij te dragen aan de verbetering van de wijk en het verhogen van de participatiegraad op verschillende niveaus.

Deze studie richt zich op de Afrikaanderwijk in Rotterdam Zuid, een jonge wijk met veel potentie, gunstig gelegen vlakbij de Kop van Zuid en naast het hippe Katendrecht. Het is een wijk met veel lokale initiatieven en het is bij uitstek een sleutelgebied in het verbinden van Rotterdam Zuid met de rest van de stad.

De volledige studie is hier te lezen.

YI Tjerk

CNC AZC – computergestuurd geproduceerde oplossingen voor huisvesting asielzoekers

In dit Young Innovator project is door Pieter Stoutjesdijk de potentie van digitale productiemethoden onderzocht voor het transformeren van leegstaand vastgoed naar huisvesting voor vergunninghouders en opvang van asielzoekers.

In 2016 zullen meer dan 43.000 vergunninghouders moeten worden gehuisvest in Nederland. Nieuwe sociale woningen bouwen duurt veel te lang en kost handen vol geld. Bovendien staat er staat in Nederland al meer dan veertig miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Laten we de twee op een slimme manier combineren!
In dit project is de potentie van digitale productiemethoden onderzocht voor het transformeren van leegstaand vastgoed naar huisvesting voor vergunninghouders en opvang van asielzoekers. Computergestuurd (CNC) frezen – een soort van 2,5D printen – blijkt grote voordelen te hebben die aansluiten bij deze opgave: zo zijn onderdelen zijn snel en betaalbaar te produceren, precies op maat te maken en als plat plug-en-play pakket eenvoudig op locatie in elkaar te klikken.

De volledige studie is hier te lezen.

CNC AZC  - ansichtkaart