Woonkwaliteitsplan FLEXwonen

Nederland bevindt zich in een wooncrisis. Er is een aanhoudend tekort aan woonruimte. Een mogelijke oplossing om op korte termijn de woningvoorraad van het land te vergroten, is het toepassen van flexwonen.

Wat verstaan we onder flexwonen?

Onder flexwonen verstaan we verschillende woonvormen met tijdelijkheid als overeenkomstige eigenschap.

De tijdelijke aard gaat over de woningen, de bewoning en/of de locatie. Dit document richt zich specifiek op de tijdelijke, verplaatsbare woningen. Deze woningen worden geplaatst op locaties waar vaak geen woonbestemming op rust. Er wordt een tijdelijke ontheffing verleend voor een periode van ca. 10 tot maximaal 15 jaar.  

Flexwonen is een oplossing voor mensen die acuut woonruimte nodig hebben, zogenaamde spoedzoekers.

Dit is een gevarieerde doelgroep van onder andere: statushouders, vluchtelingen, studenten, starters, mensen in scheiding of arbeidsmigranten.

Kwaliteit en flexibele oplossingen

Dit woonkwaliteitsplan heeft als doel de kwaliteit van flexibele woonontwikkelingen te verhogen. Laten we als ontwerpers, bouwers, gemeenten en woningcorporaties, met elkaar de lat hoog leggen en altijd streven naar het beste project.

De definitie van een hoge kwaliteit is wat ons betreft de optelsom van passende keuzes op uiteenlopende thema’s. Keuzes die de woon- en leefkwaliteit van de eindgebruiker ten goede komen.

Vlot teamfoto

VLOT architecten

VLOT architecten is opgericht in 2018 door Jeroen Lemans en Stefan de Vos en gaat in ieder project op zoek naar relevantie. Relevantie voor de planeet, de maatschappij, de plek en de eindgebruiker. Projecten zijn relevant als er door vernieuwing een verbetering ontstaat.

VLOT voelt zich verantwoordelijk voor de impact van de gebouwen die zij ontwerpen op de planeet. Zij gebruiken natuurlijke materialen met een lage of positieve CO2 footprint, zien afval als grondstof en maken gebouwen demontabel. Als bureau geloven ze in een ontwerpproces waarin onderzoek een voorname rol heeft. Het doen van onderzoek dient meerdere doelen binnen het bureau. Enerzijds projectgebonden vanuit de ambitie om kennisdrager en specialist te worden in het specifieke programma en de gebruikers waar ze voor ontwerpen. Anderzijds onderzoeken ze thema’s waar ze als bureau relevantie zien voor het verder brengen van henzelf en het vakgebied in het algemeen.

VLOT werkt aan een breed scala van projecten. Ontwerpen van openbare ruimte en gebouwen tot aan meubels en objecten. Onderstaande thematieken komen geregeld terug in hun projecten.

  • CO2 neutraal en zelfvoorzienend;
  • Architect als hoofdaannemer;
  • Demontabel en modulair;
  • Maatschappelijk;
  • Voortbouwen i.p.v. slopen;
  • Afval naar grondstof;
  • Architectuur en landschap;
  • Techniek en ambacht als drijfveer;