Rijksbouwmeester

Rijksbouwmeester

Floris Alkemade is sinds 1 september 2015 Rijksbouwmeester en als zodanig voorzitter van het College van Rijksadviseurs. De Rijksbouwmeester adviseert aan minister van Binnenlandse Zaken en Directeur-Generaal  van het Rijksvastgoedbedrijf. Hij bewaakt en bevordert de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit van rijksprojecten. Ook afstoot en herontwikkeling van rijksvastgoed zijn belangrijke aandachtsgebieden van de Rijksbouwmeester.

De Rijksbouwmeester adviseert het Rijk bovendien gevraagd en ongevraagd over kwesties van architectonische kwaliteit en de grote ruimtelijke thema’s. Ook speelt hij een belangrijke rol in het aanjagen van het vakdiscours.

Floris Alkemade was na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU in Delft 18 jaar lang verbonden aan het bureau OMA, waaronder de laatste 7 jaar als partner. Hij werkte aan grote projecten en studies over de hele wereld, zowel op het schaalniveau van de architectuur als van de stedenbouw. Bekend zijn Euralille, een grote gebiedsontwikkeling rondom het nieuwe TGV-station in Lille, en in Nederland het nieuwe Stadshart van Almere.

Met FAA werkte Floris Alkemade aan de herontwikkeling van het 600 meter lange entrepotdok Macdonald in Parijs.

Floris Alkemade combineert zijn functie als Rijksbouwmeester met zijn werk voor zijn bureau’s FAA en BAU+ - opererend vanuit Nederland en Frankrijk - en zijn docentschap aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Hij was ook curator van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam in 2018. Floris Alkemade werd in 2018 door de Nederlandse professionele gemeenschap gekozen tot Architect van het Jaar.