Kunstparade 01: Tirzo Martha en de Eerste Kamer

Hoe voelt het om een zetel in te nemen? En wat betekent het om vanuit deze zetel te reflecteren op maatschappelijke ontwikkelingen? Op uitnodiging van de Eerste Kamer neemt kunstenaar Tirzo Martha van 27 t/m 30 mei de eerste kunstparade voor zijn rekening binnen het programma Kunstparade Binnenhofrenovatie. Verspreid over de jaren dat het Binnenhof gerenoveerd wordt, leggen verschillende kunstenaars de betekenis van het Binnenhof in kunst vast.

portret Tirzo Martha

Editie 01: Zitten, Zat, Gezeten, Nu ga ik staan!

Tirzo Martha werkt aan een tijdelijk beeld, opgebouwd uit 100 stoelen. Tirzo: “Zitten en zetel horen bij elkaar. Men neemt een zetel in en zit erop. Letterlijk. Maar dat betekent niet meteen dat dit iets passiefs is. Reflecteren vanuit je zetel veronderstelt dat je op de hoogte bent van wat er gaande is. Het is dus iets actiefs. En dat is precies hetgeen de Eerste Kamerleden doen: zij zijn veel op pad en in gesprek met mensen. En als hun periode als Kamerlid voorbij is, staan zij hun zetel af aan een ander. Deze beweging van verkozen worden, een zetel innemen en weer afstaan probeer ik in dit beeld te vangen.”

"De beweging van verkozen worden, een zetel innemen en weer afstaan probeer ik in dit beeld te vangen.”

Ik loop mee!

27 mei
27 mei gaat de kunstparade om 12 uur van start met een stoelenoptocht van het Lange Voorhout naar het Plein in Den Haag. Alle meegebrachte stoelen worden verwerkt in de tijdelijke sculptuur die deze dag op het Plein tot stand komt. Van 14:00 - 17:00 uur kun je deelnemen aan gesprekken en samen met kunstenaar Tirzo Martha bouwen aan het kunstwerk. 

Zie hier de route van de kunstparade op 27 mei.

27 t/m 30 mei
Van 27 t/m 30 mei werkt Tirzo verder aan het kunstwerk op het Plein en is het van 10 - 17 uur open voor publiek. Er is deze dagen eveneens gelegenheid om in gesprek te gaan met Tirzo en leden van de Eerste Kamer. 

Tirzo nodigt inwoners van Nederland uit om persoonlijk bij te dragen aan zijn kunstwerk. Hoe?

  • Neem 27 mei een stoel mee van huis
  • Loop 27 mei mee met deze unieke optocht  
  • Bouw 27 t/m 30 mei mee aan het kunstwerk
  • Praat 27 t/m 30 mee over het thema 'Reflectie' op het Plein
route parade

Aanmelden

Aanmelden kan door een mail te sturen naar ikgastaan@gmail.com