Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van transformatie, mobiliteit en de stad, tot de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Rijksadviseurs van de fysieke leefomgeving Berno Strootman en Daan Zandbelt. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws van het College van Rijksadviseurs.

Uitnodiging debatavond: de kunst van het samenleven

Wat is het belang van fysieke ontmoetingsplekken in tijden van maatschappelijke en technologische verandering? En wat voor gevolgen hebben deze veranderingen voor de inrichting, beleving en het gebruik van de openbare ruimte? Deze vragen staan centraal tijdens de openbare debatavond die Rijksbouwmeester Floris Alkemade organiseert in samenwerking met de Akademie van Kunsten. Met bijdragen van o.a. Gijs Scholten van Aschat en Floris Alkemade.  U bent van harte welkom op 17 juni in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

Meer informatie en aanmelden online

Drukbezochte eerste werkconferentie WHO CARES

Tientallen woon- en zorg professionals kwamen op 9 mei bij elkaar op de eerste werkconferentie WHO CARES. De bezoekers namen onder andere deel aan workshops over financiering, technologie, bewonersinitiatieven en diversiteit. Rijksbouwmeester Floris Alkemade opende de eerste werkconferentie met een duidelijke boodschap: ‘Verandering ontmoet weerstand, maar de opdracht is: niet terugdeinzen.’

Lees het verslag  van de bijeenkomst online

Panorama Nederland reist voort

Panorama Nederland reist sinds december 2018 door het land. Honderden mensen hebben het panorama, waar de bezoekers een blik kunnen werpen in een toekomstig Nederland, al gezien. De komende weken staat het panorama in Leeuwarden, Breda, Delft en bij het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag. Op al deze locaties worden interessante lezingen en debatten georganiseerd.

Kijk op de website voor de data en het programma.

Voormalig Rijksadviseur Wim Eggenkamp beloond voor jarenlange inzet

De restauratie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is beloond met de Europa Nostra Award. De EU heeft de prijs ingesteld voor het behoud van cultureel erfgoed. In het juryrapport wordt de werkwijze van het restauratieteam in Haarlem geprezen en waardering uitgesproken voor de aanpak van de tussen 1895 en 1930 gebouwde KoepelKathedraal. Wim Eggenkamp, die tussen 2008-2012 actief was als Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed, is als opdrachtgever de drijvende kracht achter de restauratie.

Lees het verslag op de website.

Sint Bavo kerk
Beeld: Parish of the Saint Bavo Cathedral, 2018

Diverse bijeenkomsten over ‘Landschap als Vestigingsvoorwaarde’

Bij een topeconomie hoort een toplandschap. In onze kennisgedreven economie staat menselijk kapitaal centraal, en vooral talent is zeer kieskeurig over waar het zich vestigt. Een aantrekkelijke leefomgeving is daarom geen leuke bijkomstigheid meer, maar een steeds hardere voorwaarde in de kenniseconomie. Het College van Rijksadviseurs is een van de partijen die het landschap inzet als vestigingsvoorwaarde en maakt deel uit van de Community of Practice 'Landschap als Vestigingsvoorwaarde'. De komende tijd organiseert de CoP verschillende evenementen.

Lees verder online

Landschap