Herstelplan De Grote Beek

De Grote Beek faciliteert zorg voor mensen met psychiatrische en psychosociale problemen, variërend van dagbesteding en wonen tot specialistische en forensische behandeling. Deze essentiële maatschappelijke functie staat echter, zoals bij meer zorginstellingen, onder druk: zowel ruimtelijk, financieel als maatschappelijk.

Maatschappelijke opgave

Mentale gezondheid wordt een steeds groter maatschappelijke opgave. Als gevolg van de verstedelijking van de stad Eindhoven verdwijnen echter de plekken die bijdragen aan de mentale gezondheid van de samenleving. Het landgoed is in potentie zo’n herstelplek, maar de potentie wordt niet optimaal benut. Daarom ontwikkelden we een herstelplan, gericht op herstel van de ruimtelijke opgaven op het landgoed én het bouwen aan het gezondheidslandgoed van de toekomst, een herstelplek voor cliënten, de samenleving en de natuur.

Behandelplan voor zorglandgoed

Dit behandelplan dient als ontwikkelrichting voor het zorglandgoed. Het laat zien hoe ruimtelijke kwaliteit kan worden ingezet om bij te dragen aan mentale gezondheid, zowel voor cliënten als de rest van de samenleving. Daarmee wordt een duurzame invulling gegeven aan het landgoed en positioneert het zich op een duidelijke manier in de bredere stedelijke context. Bovendien bieden de ontwikkelprincipes handvatten voor de inrichting van soortgelijke locaties, en laat het zien hoe ook hier toegewerkt kan worden naar een gezondheidslandschap van de toekomst.

Kollektief

KOLLEKTIEF (www.kollektief.net) bestaat uit Vincent Peters, Corné Strootman en Gijs de Haan, ontwerpers op het raakvlak van stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur. Na geselecteerd te zijn bij Europan 15 met een plan voor het centrum van Groot-IJsselmonde, hebben zij dit in opdracht van de gemeente Rotterdam uitgewerkt tot een ruimtelijk raamwerk. Sindsdien bleef KOLLEKTIEF betrokken bij de ontwikkeling van de wijk, o.a. door een toekomstbeeld van Groot-IJsselmonde te ontwikkelen voor de tv-serie ‘Stad vol energie’ of door samen met studenten landschapsarchitectuur de groene buitenruimtes van de wijk te herstructureren als docent aan ENSP-Versailles.
Op dit moment doet KOLLEKTIEF onderzoek naar de impact van de mobiliteitstransitie op het welzijn van de inwoners van de wijk. In deze opgaven en andere ontwerpcompetities staat altijd de aandacht voor lokale systemen en het ontwikkelen van transformatieve strategieën centraal.

Teamfoto Kollektief